Gazdaság

Újabb sötét napja volt a válságnak

A forint elérte a 315-s szintet, ötéves mélypontján zárt a BUX, ismét szakadt az OTP. A QUAESTOR elemzője szerint a forint árfolyama nagyrészt azért szakadt el a régiós devizáktól, mert két új devizapárt: a zloty/forint, illetve a cseh korona/zloty-t állítottak be a bankközi kereskedelemben.

Ötéves mélypontján, ismét 10.000 pont alatt, 9.593,53 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX csütörtökön, az index 440,07 ponttal, 4,39 százalékkal gyengült.

Mélyben a forint

Utoljára 2004 januárjában állt ilyen alacsony értéken az index.
Az OTP kereskedését a zárás előtt negyed órával néhány percre felfüggesztették, miután több mint 10 százalékot gyengült, az árfolyam akkor 1.338 forinton állt, utoljára 2001 végén volt ilyen alacsony.

Zárásra a papír ára 1.355 forint lett, 8,88 százalékkal gyengébb, mint egy napja. A Mol árfolyama 4,99 százalékkal 8.565 forintra csökkent.
A szerdai 312 feletti negatív csúcs után, csütörtökön délután újabb negatív rekordot ért el a forint, 315,80-ig gyengült.

Illés László a QUAESTOR elemzője a kedvezőtlen hangulat okai között sorolta fel a rossz német kiskereskedelmi és GDP adatot, az amerikai gyenge termelékenységi számokat, illetve azt, hogy az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet “nem volt elég határozott”. Ezt követően felerősödött az eladói hullám, az OTP és a forint is újabb mélypontokra zuhant.

Az elemző szerint az OTP árfolyamában 1.200 forintnál van az újabb támasz, amelyet várhatóan el is fog érni, tekintettel a még mindig jelentős eladási megbízásra és arra, hogy a pozíciók kényszer likvidálása újabb eladásokat gerjeszt.

Technikai okok az önálló forintpálya mögött?

A forintot illetően úgy vélekedett: a szerdai gyengülésben nagy szerepe volt annak, hogy a bankközi kereskedelemben két új devizapárt a zloty/forint, illetve a cseh korona/zloty-t beállították, ezekre közvetlenül is lehet kereskedni, ami elszakította a forint árfolyamát a régiós devizáktól. Csütörtökön azonban a cseh korona és a lengyel zloty is gyengült.

Az uniós ügyek francia államtitkára csütörtökön Budapestre utazott, hogy arról tájékozódjon, milyen feltételekkel lehetne az eurócsatlakozás menetrendjét felgyorsítani. “Franciaország bizonyítani fogja szolidaritását a közép-kelet-európai országok iránt. A gazdasági és pénzügyi válságban, amelyhez szociális válság is társul, semmi nem lenne tragikusabb Európa számára, mint egy új nyugat-keleti megosztottság” – hangsúlyozta a francia államtitkár, Bruno Le Maire a France 24 francia hírtelevíziónak nyilatkozva, elutazása előtt.

Európa is lefelé tartott

A nyugat-európai részvénypiacok is lefelé tartottak, rövid életűnek bizonyult a szerdai kiigazítás.

Az Európai Központi Bank (EKB) és a brit jegybank csütörtöki kamatcsökkentése megfelelt a piaci várakozásnak, így ez nem segített, legföljebb emlékeztette a befektetőket, hogy messze még a fellendülés lehetősége. Az EKB rontotta is GDP-növekedési előrejelzéseit, akár 3,2 százalékos visszaesést is lehetségesnek tartva idén az euróövezetben.

Nyomasztották viszont a piacot a tengerentúlról érkező hírek a General Motors és a General Electric rosszabbodó kilátásairól.
A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,2 százalékos vesztséggel kezdte a napot, és előzetes adat szerint 3,6 százalékos veszteséggel 671,47 ponton végzett, 19,29 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik