Gazdaság

Tapadókorongos denevér

Jó eséllyel találhatnak a zoológusok a trópusokon új fajokat, ám azok legtöbbje általában ízeltlábú - eddig ismeretlen emlőst mostanában csak ritkán fedeznek fel.












Tapadókorongos denevér 1



Tapadókorongos denevér 2
Tapadókorongos denevér 3

Ha mégis, akkor azok jobbára denevérek, mivel ezek az állatok általában kicsik, éjjel aktívak, így nincsenek szem előtt, ráadásul elég változatos életmódot élnek ahhoz, hogy új fajaik onnan is előkerüljenek, ahol azt a legkevésbé várják. Így találtak most eddig ismeretlen bőregérfajt az amerikai Field Museum zoológusai is: ez Nyugat-Madagaszkár száraz erdeiből került elő, ahol tapadókorongjaival pálmaleveleken lógva tölti a nappalokat. A Myzopoda schliemanni nevű új faj a második óvilági tapadókorongos denevér – az első, és mint kiderült, közeli rokon, szintén Madagaszkáron él.

A felfedezés biztató a különleges denevérek jövőjére nézve, azokról eddig ugyanis úgy hitték, rendkívül veszélyeztetettek. Madagaszkár eredeti erdeinek mintegy 90 százalékát kiirtották már, a korábban ismert tapadókorongos rovarevő pedig csak a legintenzívebben vágott nedves erdőkben fordul elő. Az új faj viszont a már leromlott, vagy a már letarolt rengetegek helyén növő másodlagos erdőkben él, vagyis van esély arra, hogy a tapadókorongos denevérek megmenekülnek a kipusztulástól.
Hasonló, vákuumot képező módosult ujjakkal a növényeken függő denevérek egyébként Dél-Amerikában is vannak, ám azok csak távoli rokonságban állnak a madagaszkári fajokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik