Gazdaság

Lulu újra terhes?

Ismét mesterséges termékenyítést hajtottak végre Lulun, a fővárosi állatkert szélesszájú orrszarvúján, amely egy hónapja adott életet a világ első mesterségesen fogant orrszarvúbébijének.

Mivel az eljárás további fejlesztése az orrszarvúak fennmaradása szempontjából egyetemes fontosságú, a sikeres ellés után újabb mesterséges termékenyítést végeztek a szakemberek a 26 éves orrszarvúnőstényen – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az eredeti elképzelések szerint erre csak később került volna sor, azután hogy a kis orrszarvú felcseperedett: az anyaállatot ugyanis semmiképpen sem szerették volna altatni, ha közben a kölykét neveli.



Lulu újra terhes? 1

Nyolcvan kilós “csöppség” (fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)


Mivel azonban a kicsit mesterséges úton kell felnevelni, már most lehetőség nyílt az újbóli termékenyítésre. Lulu szervezetét nem veszi igénybe túlságosan az újbóli megtermékenyítés: az orrszarvúak fogamzóképessége épp ilyenkor a legmagasabb, szaporodási stratégiájuk ugyanis arra irányul, hogy minél kevesebb idő teljen el két vemhesség között, ha már maga a vemhességi idő úgyis 16-17 hónapnyi.

A kölyköt nevelő anyaállatoknál ugyan nemigen történik párzás, de az ellést egy hónappal követő ún. poszt-partum ösztrusz lehetőséget nyújt az újbóli vemhességre abban az esetben, ha például a nőstény utódja életképtelennek bizonyul.

Angol apa

Kedden este ismét elaltatták tehát a nőstény orrszarvút, hogy a beavatkozást elvégezzék. A termékenyítéshez használt sperma ezúttal nem Easy Boytól, a budapesti hím orrszarvútól való. Az előzetes tervek szerint a németországi Münster állatkertjében élő, Harry nevezetű állattól hoztak volna ún. „szexált” spermát, amely lehetővé teszi, hogy előre meghatározott nemű utód születhessen. Ez azért lenne kívánatos, mert az orrszarvúak megmentését szolgáló tenyészprogram fenntarthatósága szempontjából elsősorban nőivarú állatok születése lenne kívánatos.

A Harrytól legutóbb levett szaporító anyag azonban a laboratóriumi vizsgálatok során nem bizonyult alkalmasnak a mesterséges termékenyítésre, ezért a Colchesteri Állatkert Simba nevű hím orrszarvújának spermáját használták fel az állatorvosok. Lulu remekül magát, azt még nem lehet tudni, hogy a termékenyítés sikeres volt-e. A szakemberek rendszeresen vesznek vért és bélsármintát az orrszarvútól, ám az eredményekre 70-80 napot kell várni – áll a közleményben.

80 kilós bébi

Az egyhónapos orrszarvúborjú szépen fejlődik: az 58 kg-mal a világra jött „apróságot” ma reggel üres gyomorral 82 kg-osnak mérték. Jelenleg háromóránként eszik, először reggel hétkor, aztán minden harmadik órában egészen este hétig. A 10 és 13 órakor esedékes etetéseket a közönség is láthatja az Emberszabásúak Házában elhelyezett plazmaképernyőn. A kicsi egyébként két liter tejet iszik meg egy-egy etetéskor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik