Gazdaság

Mit akar Sir Bernard?

Hetvenöt százalék fölé került a Danubius Hotelsben angol főtulajdonosa.

Felpörögtek az események az elmúlt hét folyamán a Danubius Hotels Nyrt. háza táján. Sir Bernard Schreier érdekeltségi köre bejelentette, hogy befolyása 75 százalék fölé növekedett a társaságban. Ez azt jelenti, hogy a céget mostantól kivezetheti a tőzsdéről. Nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ezzel véget ért-e a Danubiusban rejlő ingatlanbefektetési sztori, vagy a történtek még érdekesebbé teszik a céget. Annyi viszont bizonyos, hogy a bejelentést megelőzően a tőzsdén egy óriáskötés történt a piaci árnál lényegesebben magasabban, 11 ezer forinton. A fő tulajdonos közleményéből kiderült, hogy befolyásának növekedése részben tőzsdei tranzakciók révén valósult meg, azonban máig nem világos, hogy az ominózus ügyletnek ki állt a vevői és ki az eladói oldalán.

A játszma innentől kezdve sokesélyes. Főleg úgy, hogy piaci információk szerint megszűnt a titokzatos eredetű vételi erő a papír piacán, amióta bejelentették a 75 százalékos határ áttörését. A legtöbb véleményformáló szerint Schreier eladni készül a Danubiust, s a vevő feltétele volt az említett mértékű befolyás összekaparása. Ha ez igaz, a részvények jövője akkor is kétséges. Amennyiben a feltételezett tranzakció előtt kivezetik a Danubiust, akkor tőzsdei kivezetési ajánlatot kell tenniük a részvényekre. Ennek ára minimum a jelenleg 9206 forintnál húzódó 180 napos átlagár, vagy ha ennél magasabban is vásárolt a kivezető, akkor azt az árat kell megadnia mindenki számára. Ez azt jelenti, hogy ha a 11 ezer forintos kötés Schreier vásárlása volt, akkor 11 ezer forintot kellene adnia a részvényekért, amennyiben azokat 180 napon belül kivezetné a tőzsdéről.

Ha a Danubius többségi csomagja tőzsdei jelenléttel együtt kerül új tulajdonoshoz, akkor annak a tranzakciónak az ára lehet a mérvadó egy esetleges tőzsdei kivezetési ajánlatban is. Ez azonban vélhetően magasabb a jelenlegi kurzusnál, feleslegesen pedig senki sem fizet sokat a kisrészvényeseknek. A profi befektetők közül többen túl nagy kockázatot látnak abban, hogy esetleg nem történik semmilyen eladás. A kilencvenes éveit taposó Sir Bernard minden további nélkül hátradőlhet a karosszékben, és megvárhatja, míg a 11 ezer forintos vélt tőzsdei tranzakciója elévül, a 180 napos átlagár pedig újra kedvezőbb szintekre csorog le. Persze, csak ha a piac ezt engedi…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik