Belföld

Víz-, tűz- és pénzcsap

A tűzcsapügyről tárgyal a Fővárosi Vízművek.

Kapcsolódó cikkek

A fővárosi tűzcsapok megbuktak a katasztrófavédelem tesztjén, ami jogalap lehet a vízművek privatizációs szerződésének felmondására – ezért rendkívüli felügyelőbizottsági ülést hívott össze mára Derce Tamás, a testület elnöke – írja a Népszava.

A főváros arra hivatkozva bontaná fel a megállapodást a vízművek negyedét tulajdonló francia és német cégekkel, a Suezzel és az RWE-vel, hogy egy tavalyi jelentés szerint a fővárosban a tűzcsapok jelentős része üzemképtelen, miután a vízmű elmulasztotta a karbantartásukat, és erre ráadásul hiába figyelmeztették az üzemeltetőt.

Mint korábban megírtuk, kész megegyezni az önkormányzattal a Fővárosi Vízművekről a francia Suez Environnement és a német RWE, azonban elvárják, hogy jogaikat és befektetéseiket tiszteletben tartsák. Ha Budapest bizonyítani tudja, hogy a vízmű – közvetve a külföldi tulajdonosok – gondatlansága miatt “nőtt a katasztrófaveszély”, könnyen semmissé tehetné a szerződést, de Tarlós István a múlt héten egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor nélkül nem dönt az ügyben, noha erre a közgyűlés felhatalmazta.

A kormányfő ugyanakkor nehéz helyzetben van, hiszen például a Suez ügyét már személyesen a francia államfő tette szóvá neki. Sarkozy elnök Orbán Viktornak írt levelében sérelmezte a francia nagyvállalatokat sújtó egyedi intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik