Gazdaság

Hamisított méz a boltokban?

Vizsgálatot rendelt el Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután a méhészek megbízottai arról tájékoztatták, hogy egy független laboratóriumi vizsgálat eredményeként a magyar boltokban forgalmazott méz 70 százaléka hamisított, azaz répacukrot vagy más összetevőjű „sűrítményt", adalékanyagot tartalmaz.

Míg a méz korábban a természetes egészséges élelmiszer fogalmát jelentette az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint, ma már ez a kép a bolti mézek többségének esetében egyáltalán nem fedi a valóságot. Ezért a méhészek ügyészségi eljárást fognak kezdeményezni az ügyben, amitől a hét hamisító magyar, és a két külföldi gyártó felelősségre vonását remélik.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a méz homogenizálási folyamatánál a mennyiség növelésének érdekében hígítják fel a mézeket. A probléma az, hogy a boltokban kapható méznek már semmi köze a termelőtől származó természetes élelmiszerhez – véli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik