Belföld

Szóvivőket cserél az LMP

Kétnapos, tisztújító kongresszust tart az LMP. Cserélik a szóvivőket, a stratégiai embereket is elkezdik az aláírásgyűjtést egy népszavazáshoz.

A késő éjszakába nyúló szavazáson, amelyen a párt országos választmányának tagjairól döntöttek, Csiba Katalint és Heltai Lászlót választották szóvivőnek Szél Bernadett és Vágó Gábor helyére. Csiba Katalin korábban egyszer már betöltötte a szóvivői posztot, míg Heltai László a frakció gazdasági kabinetjének tanácsadója. Szél Bernadett és Vágó Gábor nem indult a választáson.

A kongresszus résztvevői döntöttek a stratégiai közpolitikai ügyvivő személyéről is. A feladatot eddig Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes látta el, de ő sem jelöltette magát. Helyette Erőss Gábort választották meg, aki korábban a parlamenti frakció oktatáspolitikai és egészségügyi szaktanácsadója volt.

A kongresszus szombaton késő este úgy határozott, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a 14 fős országos választmány többi tagját csak vasárnap választja meg. A párt országos politikai tanácsának új összetételéről – a korábbi terveknek megfelelően – szintén vasárnap szavaznak majd.

Elindítják a népszavazási kezdeményezésüket

Az LMP szombaton viszont döntött arról, hogy elindítják népszavazási kezdeményezésüket. Vágó Gábor és Szél Bernadett az ezt követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az LMP hétfőn elkezdi az aláírásgyűjtést a párt népszavazási kampányához.

Szél Bernadett közölte, hogy a párt négy kérdésben szeretne szavazást kezdeni: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni; és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

A politikus arra is kitért, hogy ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.

Kampány három lábon

Vágó Gábor korábban elmondta, a kampány “három lábon áll majd”, mert a kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-applikációt is, ahol felajánlásokat lehet tenni. Többek között önkéntes kampányrésztvevőnek lehet jelentkezni, jelezni lehet az aláírási szándékot, de a támogatók anyagi felajánlásokat is tehetnek. A kampányban és az aláírásgyűjtésben részt vesz majd több szakszervezet és egyéb társadalmi szervezet is – tette hozzá.
A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig. Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további 50 ezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik