Gazdaság

Elviteltechnika

Nem a Távol-Keletre, hanem Svédországba viszi magyarországi termelésének egy részét az egyik multinacionális elektronikai gyártóóriás.

Forserum neve legfeljebb IKEA-képkeretként lehet ismert a magyar fülnek, pedig valójában egy svéd kisvárost takar. Ez az a hely, ahová a Magyarországon három gyárral jelenlévő, kaliforniai központú Sanmina-SCI termelésének egy részét elköltözteti Tatabányáról. A hírt a cég itteni vezetői megkeresésünkre nem kívánták kommentálni, ám Anders Oldebäck, a multi európai kereskedelmi vezetője megerősítette azt az Evertiq.com szakmai híroldalon. A döntést szerinte részben az emelkedő magyar munkaerőköltségek indokolták, részben az, hogy a svéd városban magasabb automatizáltsági szintet terveznek elérni. A jobb technológiák, illetve megrendelőjük, az Ericsson közelségéből eredő logisztikai költségelőny bőven ellensúlyozza az itteni és a svéd bérek, valamint egyéb költségek közötti különbséget.


Elviteltechnika 1

A Sanmina-SCI az ötödik legnagyobb a főként nagy elektronikai márkák számára készülékeket gyártó és szállító úgynevezett szerződéses gyártók (contract manufacturer) mezőnyében. Az óriáscég a 18 országban működtetett mintegy 100 gyáregysége révén közel 11 milliárd dolláros bevételt ért el tavaly. Tatabányai üzemében – egyebek mellett – egyes Sony Ericsson mobiltelefonok elektronikáját gyártotta, illetve szerelte készre. A cégnek emellett Székesfehérváron és Miskolcon is van elektronikai összeszerelő üzeme.

A gyártás kitelepítését magyarázza, hogy az Ericssonnak Svédországban van a legfontosabb európai fejlesztőközpontja. A Stockholm melletti „főhadiszálláson”, Kista városában végzik a készülékek mérnöki tervezését, és Svédországban szervezték meg az európai piacra szánt mobiltelefonok végszerelését, szoftverekkel való feltöltését, csomagolását, valamint a központi disztribúciót is. Ebben a munkában számos nagy elektronikai gyártó részt vesz, többek közt a Magyarországon négy gyárral jelen lévő Flextronics. Az Ericsson felépítésének ismeretében érthető, hogy a Kistában lévő központtól 1930 kilométerre fekvő tatabányai gyár hátrányt szenved a Sanmina-SCI Forserum városában üzemelő gyáregységével szemben, amely az Ericsson központjától 350 kilométerre található. Nem is beszélve arról, hogy kiemelt beszállítóként a Sanmina-SCI az Ericsson főhadiszállásával egy helyen 2004 óta üzemeltet fejlesztő- és gyártóközpontot, s az országban összesen öt gyártóbázisa van.


Elviteltechnika 2

MI LESZ FEHÉRVÁRRAL? A cég magyarországi termelésének leépülésétől az Ericsson-ügylet miatt még nem kellene tartani, már csak azért sem, mert a Sanmina-SCI tatabányai gyára nem jelentett be nagyobb létszámleépítést. Ugyanakkor bizonytalanná vált, hogy a cég a székesfehérvári volt IBM-gyárban a Lenovo számára készít-e majd továbbra is PC-ket. Néhány napja ugyanis az amerikai tőzsdén is jegyzett Sanminát elemző Credit Suisse egyik munkatársa kijelentette: a világcég elveszítheti legfontosabb vevőjét, a Lenovót. Amennyiben ez bekövetkezik, kérdésessé válhat, ki és mit fog gyártani a fehérvári üzemben. Piaci értesüléseink szerint a Sanmina-SCI a közelmúltban hivatalosan felajánlotta, hogy alvállalkozónak adná át a Lenovo PC-k magyarországi összeszerelését. A többi szerződéses gyártó viszont aligha fog a Sanmina-SCI-nak fizetni azért, hogy alvállalkozó lehessen egy amúgy is szerény nyereséggel gyártható terméknél, s az üzleti lehetőség láttán inkább közvetlenül a Lenovónál kilincsel majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik