Belföld

Nem jött össze az LMP-nek a népszavazás kiírása

160 ezer, a népszavazási kezdeményezést támogató aláírást sikerült összegyűjtenie az LMP-nek. Ez kevés a népszavazás kiírásához, de a parlament dönt.

Az LMP hétfő délután adta le a népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat az Országos Választási Irodának (OVI). Az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan még a mai nap, vagy kedden elrendelheti az aláírások hitelességének ellenőrzését. A pártnak nem sikerült összegyűjtenie a népszavazás kötelező kiírásához szükséges 200 ezer érvényes aláírást.

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője a hétfői sajtótájékoztatón közölte, 160 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Ez pedig azt jelenti, hogy az Országgyűlés kezébe kerül a döntés, kiírja-e a népszavazást. Vágó Gábor szerint sajnos a Fidesz kezébe került a döntés.

A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. Az OVB ezt követően az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről, annak eredményéről, ezután a parlament feladata az ügyben dönteni.

A párt március 5-én kezdte meg az országos aláírásgyűjtést. Azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni, és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik