Belföld

Igazgatói intő tanárnak, szülőnek

Figyelmeztette a kinevezése ellen tiltakozókat a szigetszentmiklósi gimnázium új igazgatója.

A Szigetszentmiklós és környékén élők honlapján közzétett írás szerint a helyiek furcsállják, hogy Mede Norbert nem iskolája – a Batthyány Kázmér Gimnázium -, hanem a helyi önkormányzat által támogatott Lakihegy Rádió honlapján tudatta, „ha egyesek (a tiltakozó szülők) beváltják fenyegetésüket, hogy nem engedik tanulni jönni a gyerekeiket, akkor majd nélkülük folytatjuk. A következményeket azonban vállalniuk kell!”.

Az igazgató felszólította az osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői tisztségeikről – tiltakozásul – lemondott tanárokat, hogy vegyék fel újra feladataikat, mert döntésük jogsértő. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi csoportja előzőleg közölte: Mede – igazgatóként tartott első óráin – írásban, név nélkül tesztelte vizsga előtt álló diákjait, mi a véleményük róla, a kialakult helyzetről.

Mint korábban megírtuk, a botrány azért robbant ki, mert az államosított megyei középiskolák igazgatóinak megbízását a nemzeti erőforrás minisztérium visszavonta, új pályázatokat írt ki. Ezen indult a Batthyány korábbi igazgatója, Czita Zoltán, aki megkapta a tantestület és a szülők támogatását is, valamint Mede Norbert magyar-történelem szakos tanár, aki tavaly még egy írországi gyárban dolgozott. Azt utóbb cáfolták, hogy az igazgató Kövér László barátja, de a fideszes politikus két gyermeke ebben a középiskolában tanul – írja a Népszava.

Végül nem hirdettek eredményt, április elsején a minisztérium érvénytelenítette a pályázatot, a megyei intézményfenntartó az új pályázat lezárásáig, legkésőbb július 31-ig Medét nevezte ki ideiglenes igazgatónak, amit nagy felháborodás fogadott. Néhány szülő kérdőre is akarta vonni a minap az új igazgatót, aki irodájába zárkózott, ahonnan csak rendőri kísérettel volt hajlandó távozni, hogy közölje: nem mond le.

Ma estére a Mede lemondását követelő szülők fáklyás demonstrációt szerveznek az iskola elé, majd a fideszes vezetésű szigetszentmiklósi önkormányzat épülete elé vonulnak – áll az iskolát támogatók Facebook-oldalán.

A tantestület egyébként az iskola honlapján jelezte, hogy április 11-én és utána is a “felmerült problémáktól függetlenül” teljes létszámban gondoskodik a rábízott gyermekek felügyeletéről, a tanárok megtartanak minden órát, a munkaköri leírásukban megtalálható, az oktatással-neveléssel összefüggő valamennyi feladatukat maradéktalanul ellátják.

Egy hamarosan érettségiző diák egyébként a helyi lapnak névtelenül elmondta, hogy átlagosan egy 30 fős osztályból csak ketten – ők a kőkemény Fidesz-hívők – nem értik, hogy „miért baj az, hogy Mede Norbert lett igazgatónak választva”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik