Gazdaság

Földperspektíva

A tudósok jó része egyetért abban, hogy a Nap, és vele a Föld sorsa már megpecsételődött: eljön az idő, amikor csillagunkban véget ér a ma még benne zajló nukleáris reakció, és ennek következtében mai térfogatának sokszorosára duzzad: úgynevezett vörös óriássá válik.












Földperspektíva 1



Földperspektíva 2
Fémgyűrű a kozmoszban. Végzetes vonzerő.
Földperspektíva 3

Ekkor majd magába olvasztja a Naprendszer belső övezetének planétáit, és felperzseli a többit; az előrejelzések szerint így a Földön a mai Vénuszhoz hasonló – életre alkalmatlan – körülmények uralkodnak majd. Erre 5-8 milliárd éven belül sor kerül.

A University Warwick csillagászai nemrég egy törpe csillagot tanulmányoztak a tőlünk 463 fényévre lévő Szűz csillagképben, és egy fémekben gazdag gázgyűrűt fedeztek fel körülötte. Ebben nagy mennyiségű vas, magnézium és kalcium halmozódott fel. A kutatók úgy vélik, e ritka elemek egy olyan bolygó anyagából származnak, amely alighanem végzetesen közel került a csillaghoz. Így annak gravitációs tere először felaprózta, majd sugárzása elpárologtatta az égitestet. Nem lehetetlen, hogy Naprendszerünkre hasonló jövő vár: bár az előrejelzések szerint Földünk nem olvadna be a Napból kialakuló vörös óriásba, előfordulhat, hogy a most megtalált néhai bolygóhoz hasonlóan elillanna és fémekben bővelkedő gázgyűrűvé változna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik