Gazdaság

Térerős humánerő

Mobilos „hatalomátvételhez” vezetett a Magyar Telekomon belül a tíz hónapja végrehajtott elnök-vezérigazgatói csere.

Gesztusértékű döntést hozott nem sokkal a kinevezése után Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Az ügyvezető testületi üléseket bizonyos időközönként nem a csoport Krisztina körúti „főhadiszállásán” tartják, a vezetőség esetenként a mobilos üzletág Lágymányosi hídnál lévő székházába zarándokol. Korábban ez nem nagyon jöhetett szóba, a board már csak a „miheztartás végett” is a csoport alaptevékenységének számító vezetékes távközlés központi épületében, a vezérigazgatói iroda melletti tárgyalóban gyűlt össze. Mattheisen alatt azonban fordulni látszik a kocka, a minap bejelentett átszervezés megerősíti, hogy a belső erőviszonyokban is egyre inkább tükröződik a piaci trend: a mobiltávközlés térhódítása.


Térerős humánerő 1

Rajz: Tóth Róbert

A társaságnál bejelentett, januártól életbe lépő újabb szerkezeti átalakulás alaposan felforgatja a korábbi „leosztást”. Mattheisen helyetteseinek száma ugyan nem változik – a második vonalban továbbra is hat felső vezető foglal helyet -, ám a súlyozás egészen más lesz. Kis túlzással állítható, hogy a céget ezentúl operatív szinten Winkler János, a mobilos üzletág jelenlegi vezetője fogja irányítani. Az átszervezéssel ugyanis a mobilos lakossági ügyfelek mellett hozzá került az összes vezetékes és internetes előfizető is, akiket korábban a Simó György vezette T-Com üzletág, illetve T-Online Zrt. szolgált ki. Így bevétel és ügyfélszám alapján is Winklerhez tartozik a csoport döntő része. A T-Online október elsején megszűnt, Simó irányítása alatt pedig gyakorlatilag csak az internetes tartalomszolgáltatások (Origo, Freemail, iWiW és hasonlók) maradtak meg. „Az átszervezések lényege Winkler alapos megerősödése és Simó súlytalanná válása” – erősítette meg lapunknak egy szakértő.

RÉGI ISMERŐSÖK. Azt követően, hogy Straub Elek 2006. végi távozásával Matt­heisen lett az elnök-vezérigazgató, Wink­ler nem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel, amikor egy év végi beszélgetésen új főnökéről kérdezték. Nem csoda, hiszen két régi ismerősről van szó, Mattheisen 1996 februárjában távozott az akkor Westel 900 Rt.-nek nevezett cég értékesítési és marketingigazgatói posztjáról, utóda pedig éppen Winkler János lett, aki a ma már nem létező „testvércég”, a Westel Rádiótelefon Kft.-től érkezett. A westeles, később t-mobile-os vezetők hajlamosak „legendás” időknek nevezni az 1993-as indulás utáni első éveket, arra célozva, hogy az akkor még kis cég menedzsmentjének tagjai az éjszakai „gürizések” során milyen jó baráti kapcsolatokat alapoztak meg. E mobilos törzsgárdához tartozik például Maradi István műszaki igazgató is, aki most a Magyar Telekom hasonló területért felelős vezérigazgató-helyettese. Bár Mattheisen igazi jolly-joker, dolgozott vezetékes üzletág igazgatóként is, valójában ő is ősmobilos, már a két Westel cég alapításánál is közreműködött. A 2008-tól felálló telekomos vezetés kulcspozícióit tehát most e gárda tagjai töltik be. A német tulajdonos, a hagyományoknak megfelelően, a stratégiai fontosságúnak számító gazdasági vezérigazgató-helyettesi poszton keresztül, Thilo Kusch személyében képviseli magát, a vállalati ügyfelekkel pedig a Ciscótól szerződtetett Papp István foglalkozik.

Simó György eddig szélvészsebességgel felfelé ívelő pályája ezzel megtörik. A szociológus végzettségű menedzser a Straub-éra igazi felfedezettje, és a korábbi hírek szerint felfutását a csoportban nagy tekintélynek számító Pásztory Tamás egykori hr vezérigazgató-helyettes is pártolta. Amikor Mattheisen 2006 nyarán váratlanul ideiglenesen távozott a cégtől, Simó már (a T-Online vezetése mellett) a helyettese volt a vezetékes üzletágnál, és a helyébe is lépett. Mattheisen visszatérése után azonban Pásztory távozott (vagy távoznia kellett), Simó pozíciói pedig meggyengültek. Információink szerint a minap nyilvánosságra hozott átszervezés részleteit már júliusban ismertették az érintettekkel, és Simó még halvány kísérleteket is tett pozíciója megtartására, amíg a vezetés a német tulajdonos jóváhagyására várt.

LEÉPÍTÉS. Winkler elkötelezett híve a mobiltávközlésnek, megerősödését a T-Mobile székházban egyöntetű sikerként könyvelik el. A Krisztina körúton viszont kissé fejre állt a világ, a vezetékes üzletág szakembereinek „meredek” lehet, hogy a korábbi mobilos vezérigazgatóhoz „csapják” őket. A céghez közel álló forrásaink szerint a nyár vége óta lebegtetett döntés komolyabb zavart okozott a csoportnál, középvezetői szinten nagyfokú bizonytalanság uralkodott el, ami a döntéseknél sokszor „totojázáshoz” vezetett. Bár a mondás szerint a gáláns végkielégítések ismeretében „nincs jobb dolog, mint elbocsátott telekomosnak lenni”, a dolgozók tartanak a nagyarányú leépítéstől, a hírek szerint nem is alaptalanul. A cég az átalakítások véglegesítése előtt nem kívánt a részletekről nyilatkozni. A ConCorde Értékpapír Zrt. elemzése közel ezer fő elbocsátását feltételezi, információink szerint azonban a csomagban 2 ezres karcsúsítás szerepel. A szakembereket a jövőben mátrix rendszerben fogják alkalmazni, vagyis szakértői csoportokat hoznak létre, amelyeket területtől függetlenül, projektszerűen rendelnek az egyes feladatokhoz. A kisebb létszám mellett ettől várják a hatékonyság növekedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik