Gazdaság

Baktériumokkal ölik meg a rákos daganatokat

holland kutatók.

Az általuk használt Clostridium baktériumok hatékonyan szűrődnek be a fel nem ismert tumorokba, mert kedvelik azok oxigénben szegény környezetét. Az eddig csak állatokon tesztelt terápiát hamarosan embereken is kipróbálják.

Az arc háromdimenziós szkennelésével
és a felvétel számítógépes elemzésével diagnosztizálnának bizonyos örökletes betegségeket brit orvosok. Szerintük a Williams-szindróma, a Smith-Magenis-kór és egyéb veleszületett rendellenességek így korábban – és a genetikai teszteknél olcsóbban – azonosíthatók.

A mobiltelefonok kórházi használata igenis veszélyes
– igazolták megint holland tudósok. Kísérleteikben UMTS és GPRS telefonokat teszteltek egy kórházban, ahol azok ventilátorokat, gyógyszereket adagoló pumpákat állítottak meg, illetve indítottak újra. A kutatók ezért továbbra is pártolják a telefonok használatának korlátozását az egészségügyi intézményekben.

Lézerrel törölhető tetoválást
fejlesztettek amerikai vegyészek. A bőr alá juttatott, mikroszkopikus kapszulákba zárt festék a sugárzás hatására kiszabadul, majd természetes úton lebomlik, így tetszés szerinti viselési idő után eltávolítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik