Technológiájukkal állítólag kedvező tulajdonságú fajtákat állíthatnak elő. A kutatók kísérleteinek alanya a leggyakrabban vásárolt faj, a kétspórás csiperke, hétköznapi nevén sampinyon.
A gombák az emberi szervezet számára rendkívül értékes vegyületeket, ásványi anyagokat és fehérjéket tartalmaznak, ráadásul gyorsan és könnyen tervezhetően termeszthetők. Ez utóbbi tulajdonság különösen igaz a komposzthalmokon óriási mennyiségben előállított kerti csiperkére, amely így ideális „élő vegyi gyár” lehet. Az Agarigen tervei szerint különböző hatóanyagokat, vakcinák alapjául szolgáló fehérjéket, hormonokat, vagy az iparban felhasználható enzimeket termeltetnének a gyorsan növő gombával. Ennek érdekében baktériumokat használtak az általuk kívánt gének bevitelére; ily módon sikerült is már egy bizonyos antibiotikummal szemben ellenálló csiperketörzset teremteniük. A könnyen és nagy tételben értékesíthető inzulintermelő törzs előállításán dolgoznak.