Gazdaság

Olvadó oltóanyag

Világszerte több mint félmillió gyermek halálát okozza évente a fertőző hasmenést kiváltó rotavírus, és Magyarországon is több ezer 5 éven aluli kisded kerül emiatt kórházba.












Olvadó oltóanyag 1



Olvadó oltóanyag 2
Olvadó oltóanyag 3

A betegség ellen, amelyen néhány éves korig gyakorlatilag minden gyermek átesik, létezik már védőoltás, amely itthon is elérhető – és nem tűszúrással, hanem szájon át adható. Ám míg ezt folyékony oldatban, egyfajta fecskendővel juttatják a gyermekek szájába, az amerikai Johns Hopkins University orvostanhallgatói most új formában, felszívódó fóliában adagolják saját rotavírus-oltóanyagukat. Ezt alkalmazva a mentolos olvadólapokhoz hasonló készítmény elszopogatásával kerülnek az emésztőtraktusba azok az anyagok, amelyek felkészítik a szervezetet a fertőzésre.

A folyékony vakcina hátránya, hogy a gyermekek időnként kiköpik, ahelyett, hogy lenyelnék, és ilyenkor az értékes anyag kárba vész. Ráadásul megfelelő tárolást igényel, csak hűtve raktározható, ezért szállítása is költséges. Ezért is gondolkoztak a Johns Hopkins tudósai egy egyszerűbb formán, amely szobahőmérsékleten sem bomlik el. Ehhez azonban nem a már ismert olvadólapokban megszokott anyagokat használták. Azokat ugyanis magas hőmérsékleten préselik, amit a vakcina nem viselne el. Így újfajta polimerből hidegen hengerelték a lapokat, amelyek ráadásul közönséges érintés, vagy nedvesség hatására sem enyésznek el; feloldódásukhoz ugyanis a száj megfelelő közege szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik