Gazdaság

Ebgardrób

Reggelenként sminkeléssel kezdjük a napot - mondja Rea, és nem csodálkozom. Délelőtt tizenegy van, és Rea olyan, mintha az operabálba készülne. Úgy látszik már a pillantásom is helyreigazításért kiállt.

„Diorkát sminkelem” – pontosít. Diorka egy kutya, ott mászkál a kávézó anapéján. „Megmutatom!” És valóban. Mint kiderül, a havanes nevű fajta szeme könnyezik, barna csíkot hagyva a fehér kutya szeme körül. Ezért Rea reggelenként egy speciális fehér kutyarúzzsal keni be Diorka szemkörnyékét.

Diorka felettébb jól öltözött. Rea rákérdez, nem kerülte-e el a figyelmemet, hogy Diorka ruhája épp olyan színű, mint az övé. Találkozónkra rózsaszín-barnába jött, ezért a kutya is barna ocelot mintás rózsaszínbe lett öltöztetve. Szőrében rózsaszín csattok, mint a gazdi hajában. És persze strasszok a nyakán. Azaz nyakukon.


Ebgardrób 1

Amikor először láttam meg egy budai bevásárlóközpontban a kutyabutikot, arra gondoltam, hogy ha valami, hát ez tuti tönkremegy. Szembe kell néznem a tényekkel: földhözragadt vagyok. Hitetlen. Delphoiban egyenesen lúzer lettem volna. Három hónap alatt csak Pesten több mint ezer olyan kutyatulajdonos lett, aki boldogan öltözteti kedvencét. Nem sajnálnak 14-22 ezerért kutyaruhát venni. És a kiegészítők megvételét sem gondolják meg. A ruhához ugyanolyan póráz, kutyahordozó és kutyaágy dukál. Magukévá teszik a ruhához színben illő, hajba (szőrbe) valót – sapkát, táskát. Ez utóbbi fizikailag is a gazdához kötődik. Ebben lehet bevinni a kutyát áruházakba, fitnesztermekbe, moziba. Van, aki a húszkilós kutyát is felöltözteti, és őt sem akarják megfosztani a hordozótól. Százezerért már egy váltásnyi ruha kerülhet az ebgardróbba.

Hamarosan megérkezik Bea, az üzlettárs – farmerruhában. Ez esetben ennek az információnak azért van jelentősége, mert mellette lépked a kutyája, nyilvánvalóan farokig farmerban. Sok zsebbel.

Ez a kutya kisebb, mint Diorka; az egyik sportosra vette a figurát, a másik elegánsra, de egy közös van bennük: mindkettő nyakán márkás ékszer csillog. Nevüket valódi Swarowski kristályokból rakták ki.

Feszült vagyok. Megpróbálom másfelé terelni a beszélgetést. „Mit árulnak majd nyáron, a hőségben, amikor szegény kutyáknak egyébként is lóg a nyelvük?” – kérdezem, de csak én hiszem, hogy vicces vagyok. Nyáron ugyanis, a legkevésbé sem meglepő módon, nyári ruhával töltik fel a bolt árukészletét. A kutyákra az igényes gazdik ilyenkor vékony pamutból, muszlinból készült ruhákat adnak, az estélyik csipkéből készülnek, illetve strasszal és flitterekkel díszített selymekből. Van külön esküvői kutyaruha, de ezek nincsenek raktáron. Tudniillik a menyasszony ruhájához készítik. A fiatal pár bejön, a lány bemutatja a ruháját, és anyagában, stílusában hozzáillőt varratnak nekik az olaszországi gyárban. Esős időszakra népszerű az esőkabát – hallom, de mire idáig jutunk, már a szemem sem rebben.


Ebgardrób 2

Igaz, mind ez idáig nem gondoltam arra, hogy itt a báli szezon. Az igényes gazdik a kutyát mindenhova magukkal viszik, kelendőek a jelmezek. A chivavák, bolonesek és havanesek körében Nyugat-Európában az idén várhatóan a Batman, a Csipkerózsika és a béka jelmez lesz népszerű.

A jelmez azonban macerás egy dolog. Mert a gazdik egy szezonban csak egy jelmezt vesznek a kedvencüknek, akik azt egy partin, el nem ítélhető módon, bármikor leehetik. A hétköznapi ruhával könnyebb a helyzet. Reggelenként beszélgetőtársam is több váltóruhával indul. Noha egy öleb, ahogy a neve is jelzi, keveset van utcán, mégis a legkiszámíthatatlanabb pillanatokban képes összepiszkolni magát, ilyenkor csak a gyors átöltöztetés segít.

Nézem a másik kis fürge jószágot, vidáman szaladgál körülöttem a kávézóban. Nyakán megcsillan a Swarowski ékszer. A kövekből rakták ki a nevét. Rolexnek hívják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik