Gazdaság

Mesterséges fákkal vonnák ki

a szén-dioxidot a légkörből amerikai kutatók.

A gázt a műfa folyékony oldatban kötné meg, amelyet később földalatti tárolókba juttatnának.

Jól jöhet a sítudás a holdutazáshoz
– állítja Harrison Schmitt, az 1972-es Apollo-17 misszió egyik asztronautája. Szerinte a Holdon segítheti a gyaloglást a sífutás alapjainak ismerete. A készségnek a NASA által 2020-ra tervezett holdmisszión vehetnék hasznát az űrkutatók.

Noha a különböző kristályok és az üvegek
első ránézésre hasonlóak, fizikai és kémiai tulajdonságaik alaposan eltérnek, ami különböző szerkezetüknek köszönhető. Az általában puhább üveg ugyanis amorf anyag, rendezetlen belső szerkezettel, míg a keményebb kristályok szabályos belső struktúrájúak. Az amerikai University of Wisconsin-Madison kutatóinak azonban most sikerült olyan különleges üveget előállítaniuk, amely rendezetlen szerkezete ellenére is a kristályokhoz hasonlóan kemény és tartós.

A dohányzás növeli a TBC
kialakulásának valószínűségét – állítják amerikai orvosok. A cigarettázóknak több mint 70 százalékkal nagyobb az „esélyük” arra, hogy megfertőződjenek a tuberkulózis kórokozójával, és a betegség kialakulásának valószínűsége is kétszer akkor esetükben, mint a nemdohányzóknál.

A vizitorma fogyasztása csökkenti
a vér sejtjeiben a környezeti hatásokra kialakuló DNS-roncsolódást – állítják brit tudósok. A növény így hozzájárulhat a rákbetegségek megelőzéséhez. A hatást valószínűleg a vizitormában termelődő speciá­lis olajok okozzák.

Termeszekből származó enzimekkel
készítenének amerikai tudósok fahulladékból etil-alkoholt. Az enzimek egy része az ízeltlábúak béltraktusában tenyésző baktériumokból származik, másokat maguk a rovarok termelnek; együttesen pedig nagy hatékonysággal bontják le, és alakítják a cellulózt etanollá. Ezt üzemanyagként hasznosítanák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik