Gazdaság

Irodaelhagyók

Az idén az okostelefon kontra laptop küzdelemben az előbbi győzelmét várja a Nokia, amely legújabb Kommunikátorával száll be a harcba.

Az interneten megjelent kémfotók és a készülékről kiszivárgott hírek már hetekkel a hivatalos bejelentés előtt felpiszkálták az érdeklődést a Nokia legújabb Kommunikátora iránt. A legnépszerűbb üzleti mobiltelefon-család 8. sarja így csodaváró hangulat közepette érkezik majd Magyarországra, valamikor a tavasz vége felé.


Irodaelhagyók 1

„Minden benne lesz, ami pillanatnyilag fontos lehet egy üzleti felhasználónak” – nyugtatja a kedélyeket Tatai Károly, a Nokia Hungary értékesítési igazgatója a Nokia E90 Kommunikátor kapcsán, amelyet a blogokon „fullos üzleti csúcsragadozóként” aposztrofál a közönség. Azt, hogy a telefon vezeték nélkül is képes a gyors internetezésre, vagy e-mailek fogadására, nem érdemes túlragozni, érdekesebbek az alapfunkciókhoz felzárkózó újdonságok. Ezek közül Maradi István független mobiltávközlési szakértő a rezgő hívásjelzőt – népszerű nevén: vibrát -, továbbá a dupla kamerát emeli ki (a fontosabb újdonságokat lásd külön). A készülék hibájaként róható fel viszont, hogy nem lett könnyebb, amiért a méretes kijelző és az akkumulátor, illetve a műholdas navigációs modul okolható.


Irodaelhagyók 2

Apple iPHone. Businnes körökben sem népszerûtlen.

A Nokia Kommunikátor márka 1996-ban debütált, s gyorsan státusszimbólum lett belőle. Népszerűségének egyik magyarázata, hogy tudásban felveszi a versenyt a Windows operációs rendszerrel felszerelt PDA-telefonokkal. A májusban megjelenő készülék a lehető legnagyobb processzorral fut majd, így az eddig lomhának titulált szoftverre is felgyorsulhat. Figyelemre méltó körülmény, hogy – noha a mobilpiacon nem ritka jelenség a sikerkészülékek „koppintása” – a Kommunikátorra ez idáig egyik konkurens sem mert vetélytársat ráküldeni. Ennek oka vélhetően az, hogy piaca viszonylag behatárolt, s az ilyen drága, 750-800 euróba kerülő telefonok nyereséges értékesítéséhez nagyobb mennyiséget kellene eladni. (A Nokiának a hasonló platformot tartalmazó okostelefonjaiból 2006 végéig 80 milliót sikerült értékesítenie.) „Persze kis tétellel is lehet számolni, ám ez esetben az ár túlmutatna a kommunikátorén, ami rizikós vállalkozás” – húzza alá Dén Mátyás, a mobilport.hu főszerkesztője. Maradi István szerint a Nokiának az is előnyére szolgál, hogy saját operációs rendszert használ; ehhez könnyebben nyúl hozzá a cég, amelynek piacvezető szerepe lehetővé is teszi a kísérletezgetést.

Az üzleti felhasználók az idén persze nem csak a finn gyártó csúcs készülékét várják. A Motorola okostelefonja, a Q például már áprilisban megjelenik, s hosszú idő óta a cég első kifejezetten üzleti célcsoportot megcélzó készüléke lesz. „Pár éve próbálkoztunk ezzel a szegmenssel, ám akkor még nem volt hangsúlyos az okostelefonok szerepe, így az akkori MPX-sorozata funkciói kihasználatlanok maradtak” – mondja Suga János, a Motorola ügyvezető-igazgatója.


Irodaelhagyók 3

Motorola Q. Az amerikai gyártó üzleti mobilja.

Szintén sokan várják az Apple iPhone nevű készülékét, amelyről már ma tudható, hogy businesskörökben roppant menőnek számít majd. Ez egy iPodot, egy hordozható internetezésre alkalmas eszközt és egy egyszerűen használható smartphone-t is tartalmaz. Egyik jellegzetessége az érintőképernyő, aminek kapcsán fel is lángolt a vita, vajon az efféle megoldásoké, vagy a billentyűzettel ellátott okostelefonoké-e a jövő. Dén Mátyás a klaviatúrára voksol, s úgy véli, az iPhone csak áthidaló készülék lehet az üzletemberek életében. „Jól néz ki, de nincs benne 3G” – húzza alá a szakértő, aki az érintőképernyőt kényelmetlennek tartja. Maradi István ezzel szemben azt mondja, a kombinált eszközöké a jövő, és hiszi, hogy hamarosan az asztali monitor is érintőképernyős lesz.

A Motorolánál és a Nokiánál ennél óvatosabbak; egyik cégnél sem gondolják azt, hogy az érintőképernyős telefonok gyors, átütő sikert hoznak. Igaz Tatai Károly hozzáteszi: ha úgy adódik, nem vonakodnak majd követni a piac által megkívánt trendeket. Valahogy úgy, ahogyan cége a flipes telefonok elterjedésekor is beállt a közönségigényt kielégítő készülékgyártók sorába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik