Szőlőnk széles spektrumon mozog, a zöldes-fehér, ropogós és könnyen érthető gasztrobortól az aranyszínű, gyümölcsös-ásványos, fűszeres olajig sokféle formát ölthet. A fajta a nemzetközi, főleg az olasz bormarketingnek köszönheti karrierjét, azt, hogy az egyik legdivatosabb fehér szőlővé avanzsált mostanában a kisebb tudású Zöld veltelini és a nobilis, szintén mindenre képes, talán nagyobb tudású Rajnai rizling mellett, a chardonnay rovására.
Bussay dokiról többször írtunk már az elmúlt bő fél évtizedben, mert eredeti, koncentrált, illatos, nem szokványos-reduktív-könnyed fehéreket készít, valamint, mert egy remek pofa. A doki egy világvége-változatban él teljes életet, a Zala hármashatár-menti zugában fekvő Muraszemenyén dolgozik, a szépséges, langy és hűs esős Mura-vidéken gyógyítgatja elöregedő-kiürülő kis falvaiban a népeket, vadászgat, és szerencsénkre borászkodik.
Bussay doki 2005-ös Szürkebarátja világoszöldes szalmasárga színű bor, élénk savakkal. A doki nem szokott spéci kis barrikhordót használni, ez a bora mégis meglehetősen intenzív, szép újhordós hatást mutat. Ez azért van, mert a bor vadiúj, első töltésű égetett nagyhordóban, 1200 literes ászokban erjedt és pihengélt, ahol kicsit lekerekedtek így is felettébb fanyar savai. Szép struktúrájú tétel, az élénk savak, a 12,9 százalékos alkohol frissen csendülő akkordot alkotnak, a tölgy nem nyomja el a szürkebarát gyümölcsös ragyogását. A telt, de férfias, mert csontszáraz, feltűnően szép bor 3240 forintért kapható, s ha füstölt makréla, mandulás pisztráng, sült csirke vagy kacsa mellé adjuk fel, nagy bajunk nem eshet.
Csörnyeföldi Szürkebarát 2005, Dr. Bussay László. Világoszöldes szalmasárga színű bor, élénk savakkal › 12,9% alkohol › Füstölt makréla, mandulás pisztráng, sült csirke vagy kacsa mellé › 3240 forint