Az országos főállatorvos ezt azzal támasztotta alá, hogy míg tavaly a húsvéti kiemelt célellenőrzés során mintegy 373 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból és azt megsemmisíteni, addig az idén mindössze 25 tonnát foglaltak le az ellenőrök. Ez utóbbi adathoz ugyanakkor hozzátette a főállatorvos azt, hogy az ellenőrzésnek még nincs vége.
Eddig az ellenőrök a kifogásolt termékek miatt csaknem 24 millió forintnyi bírságot róttak ki a szabálytalankodókra.
A portyákon elsősorban a húsvéti időszakban kedvelt és gyakran vásárolt termékeket ellenőrzik, így főként a nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkaféléket, a tojást és a tojáskészítményeket, továbbá a kalácsokat, a fűszereket, a ketchupöket, a mustárt, a tormát, valamint a szeszesitalokat és az üdítőket. Az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek eddig 645 előállító helyet ellenőriztek. Itt több mint 2300 tételt vizsgáltak meg. Ezek közül 48-at kifogásoltak, és mintegy 10,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Bírságot 18 esetben szabtak ki, összesen 4,5 millió forint értékben.

Az élelmiszerforgalmazás területén mintegy 3500 helyen vizsgálódtak az ellenőrök. Összesen több mint 43 ezer belföldi előállítású, és több mint 11 ezer uniós vagy harmadik országból származó tételt vizsgáltak meg. A hazai előállítású termékek közül 417-et kifogásoltak, ezért 3,2 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az uniós vagy harmadik országból származó élelmiszerek közül 47 tétel esett kifogás alá, ami miatt csaknem 900 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. Az ellenőrzések során összesen 276 alkalommal szabtak ki bírságot mintegy 19,4 millió forint értékben.
