Belföld

Hasmenésjárvány van 4 megyében

A szokásosnál több a megbetegedés pédául Szabolcsban és Fejér megyében.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint négy megyében kisebb, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek az utóbbi időben – írja a Bors. Részletekről csak annyi derül ki a cikkből, hogy egy szabolcsi kórházban és egy Fejér megyei üzemben is huszonöten betegedtek meg.

A központ szerint az átlagosnál több hasmenéses, hányásos megbetegedés fordul elő, mint általában. Könnyű most ilyet összeszedni strandon vagy túl melegen tartott ételekből. Diéta és sok folyadék a legjobb gyógymód – olvasható a lapban.

A lejárt élelmiszer nyáron időzített bomba

Idén áprilisban a Fogyasztóvédelem azt jelentette, hogy egyre több lejárt termékre leltek ellenőrei a boltokban. A legtöbb kifogást a hústermékekkel kapcsolatban tette a szervezet, de gond volt a jelölésekkel és a nyomon követhetőséggel is. Márpedig a magyarok az élelmiszer-biztonság terén sem a legtudatosabbak: 55%-unk visszateszi a polcra, ha lejárt terméket talál, 42%-unk teszi szóvá a boltban, és reklamál, és csak 5% tesz telefonos bejelentést.

Pedig volna mit jelenteni a saját és embertársaink érdekében – e sorok írója a minap volt tanúja, amikor a mélyhűtőpultból egy négy napja lejárt darabot távolított el az egyik munkatárs, de olyan szavak kíséretében, hogy érződött, a háromnapos kifutás még nem jelentett volna akadályt az árucikk forgalmazhatóságával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik