Belföld

A szakma is tiltakozik az internetadó miatt

Tovább mélyítheti az egyébként is jelentős digitális szakadékot, miközben nem adónövelést szolgál, hanem az internethasználatot csökkenti a belengetett új adónem – állítja az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások szövetsége.

Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében a többi európai országhoz képest – írja közleményében a szövetség. Szerintük az internet nemcsak kommunikációs eszköz, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is.

A lakossági árak várható változása vagy a szolgáltatások korlátozása épp a leginkább rászoruló réteg számára teszi nehézzé a mindennapi életet és a munkaerőpiaci versenyképességet – állítják. Eközben az infokommunikációs iparág volt az egyetlen Magyarországon, amely a válság éveiben is tudott növekedni, folyamatosan évente 4,5 százalékkal.

Az internetadó igazi vesztesei nem a technológiai vállalatok lesznek, hanem azok ügyfelei és felhasználói, tehát közvetve minden magyar ember, aki indokolatlanul drágán, vagy szélsőséges esetben sehogy nem juthat majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, információkhoz – áll a közleményben.

A fordulat szembemegy a kormány által vállalt Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával és az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítésével, valamint a szélessávú fejlesztések és az e-közigazgatás előremozdításának szándékával. Gátolja az oktatás és a digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtést is.

A szövetség felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a javaslatot, mert az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik