Gazdaság

Az OTP is vételi célpont lehet

A HVB és az UniCredito fúziója bankfelvásárlások sorozatát indíthatja el - véli az ING elemzője David Nangle.

Minden globális banknak, amely a kelet-európai piaci lépést fontolgat, és még nincs jelen a térségben vagy nem túl erős ott, a HVB-UniCredito egyesülés a startlövés lehet – mondta az ING elemzője, David Nangle, és a lehetséges további felvásárlók között a Deutsche Bankot, a Citigroupot és a HSBC-t említette. Mint lehetséges átvételi cél, véleménye szerint az OTP és az Erste Bank merülhet fel: bár mindkettő jelentős pénzintézet a térségben, nincsenek stratégiai partnereik.

A magyar banknál – vélekedik az ING elemzője – a tulajdoni viszonyok és az állam jövőbeni részvényesi szerepe nem világos, az Erste pedig – a legutóbbi jelentések szerint – tulajdonosi körében alapítványi konstrukció révén drágította meg saját esetleges felvásárlását.

Jelenleg, a mérlegfőösszeget és az ügyfelek számát tekintve, az osztrák Erste Bank tartja a legnagyobbnak magát, legalábbis Közép-Európában, és a második a belga KBC. A szélesebb térségben, a távolabbi Kelet-Európával együtt, a mérlegfőösszeg szerint a HVB a legnagyobb: térségi mérlegfőösszege a részesedések arányában év végén 35,5 milliárd euró volt, ebből 32,2 milliárd a Bank Austria Creditanstalt mérlegében.

A csak öt közép-európai országban tevékeny Erste Bank az év végi, 33,3 milliárd eurós mérlegfőösszegével a második helyezett volt a szélesebb térségben, a KBC a harmadik 31,1 milliárd euróval, a negyedik az UniCredito, 30,1 milliárd euróval, az ötödik az ugyancsak osztrák Raiffeisen, 28,9 milliárd euróval.

A Bank Austria Creditanstalt 18 ezer alkalmazottal, az UniCredito 30 ezer alkalmazottal éri el a közép- és kelet-európai eredményeit.
Az UniCreditót, piaci szakértők szerint, nem annyira a HVB érdekli – a HVB németországi tevékenységét az elemzők lenézően csak “átszervezési problémának” nevezik -, mint inkább a HVB-hez tartozó, a HVB közép- és kelet-európai tevékenységét összefogó osztrák Bank Austria Creditanstalt. Az UniCredito is versengett az osztrák csoportért, de azt 2001-ben a HVB szerezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik