Gazdaság

Jól mehetett a tőzsdei cégeknek

E héten számolnak be második negyedéves gazdálkodás adataikról a tőzsdei cégek; az Erste Bank elemzése alapján kijelenthetjük, hogy a befektetők örömére. A legnagyobb profitbővülésről a szakértői várakozások szerint a Mol és a Danubius számol be.

Az Erste Bank szakértői szerint ismét megdöbbentően jó gazdálkodási adatokról ad számot a Mol: az olajcég második negyedéves nettó profitja várakozásaik szerint elérheti az 59,5 milliárd forintot, ami 111 százalékos bővülést jelent éves szinten. A táraság üzemi eredménye elérheti a 72,5 milliárd forintot.
A bank elemzőinek becslése szerint az OTP 39,7 milliárdos profitadatot tesz közzé, ami 26,4 százalékos nyereségnövekedést jelent.


Csökkennek a vezetékes üzletág bevételei, de a Magyar Telekom nettó eredménye így is 20,8 milliárd forint lesz a második negyedévben, ami éves szinten 28,4 százalékos eredménynövekedést jelenthet – olvasható az Erste elemzésben.


Mindössze 4,7 százalékkal bővülht viszont a BosodChem profitja: ennek oka, hogy jelentősen csökkent a PVC-üzletág haszonkulcsa.


A bank elemzői jelentős nyereségnövekedést várnak viszont a Danubiustól:  szállodalánc profitja 1,8 milliárd forint lehet, ami 41 százalékos éves növekedést jelent. Szintén jelentős, 19 százalékos profitugrást várnak az elemzők az FHB-től: prognózisuk szerint mindez a jelentős kamatbevételeknek köszönhető.


Veszteséggel zárja a negyedévet az Erste prognózisa szerint ugyanakkor a Graphisoft és a Synergon is: az előbbi cég 1,4, az utóbbi 35 millió forintos negatív eredményről számolhat be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik