Belföld

Telt ház a Balatonnál – dugó lesz az M7-esen

Tippeket ad az Utinform, hogyan juthatunk le a tóhoz autóval a hétvégén úgy, hogy ne hulljon ki az összes hajunk.

Az előzetes információk szerint hétvégére szinte valamennyi balatoni szállást lefoglalták, emellett a következő napokban zajlik a Balaton Sound is, amely még a szokásosnál is nagyobb forgalmat generál majd az eddigi tapasztalatok alapján – írja az Utinform.

Két baleset, 3 órás araszolás

Vasúton sem gyorsabb. A vonatok az új biztosító berendezés miatt cammognak.  

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. A nyári péntek délutánokon 2500-3500 jármű halad óránként a Balaton felé a sztrádán. Vasárnaponként visszafelé a legtöbb esetben 3000 jármű/óra feletti a forgalom, esetenként megközelíti a 4000-et is. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor az több órára is megbéníthatja a forgalmat. Ez történt a múlt héten is, amikor a sűrű forgalomban két nagyobb baleset miatt majdnem három órán át 15 kilométeres kocsisor nehezítette a lejutást a Balatonra.  

A balesetek rendszeresnek mondhatóak az M7-esen Budapest után (Érd és Martonvásár között). Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített sztrádán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami 15-20 perc többletidőt igényel.

Pályazár esetén a kritikus időszakokban a 7-es főút lehet menekülőút, de sokszor az is bedugul, ilyenkor a nagyobb kerülőkkel járó, de haladósabb M1-es, illetve M6-os felé lehet kerülni, viszont ezeken a szakaszokon a főváros közelében lehetnek torlódások.

 A Budapest-Balaton irányban pénteken délután, koraeste, továbbá szombaton délelőtt érzékelhető számottevő lassulás a forgalomban.

Ekkor induljon a Balatonra!

Az Utinform javaslata szerint Budapestről a Balatonra pénteken 12 és 14 óra között vagy este 20 és 21 óra között célszerű útra kelni, szombaton pedig 12 óra után. Visszafelé vasárnap a 14-15 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még éjjel 22 órakor is erős a járműmozgás.  Aki teheti, halassza hétfőre a visszautazást.

Az M7-es Székesfehérvártól Budapestig háromsávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat – jegyzi meg az Utinform.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik