Gazdaság

Apró lépések az adóreform útján

Nyolc jogszabály, több tucat rendelkezése módosul abban az adómódosító salátatörvényben, amelyet most nyújtott be a pénzügyi tárca. Egyelőre nincs szó radikális adóreformról.

Kisebb adómódosító javaslatcsomagot terjesztett a Parlament elé a pénzügy tárca. Az anyag még valószínűleg nem azonos a Pénzügyminisztérium, illetve a kormány által korábban oly sokszor jelzett radikális adóreformmal.


A hét törvény, tizenkilenc paragrafusának módosítását egy salátatörvényben nyújtotta be a pénzügyi tárca. Módosítják a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, hogy az még idén életbe léphessen. Így a felszolgálási díj ezentúl nem minősül adóterhet viselő járandóságnak, de növeli az adóalapot.

A salátatörvény tárgyalja – a kék munkakönyvvel történő – alkalmi munkavállalók adózását rendező részeket is. Eszerint az összevont adóalap adóját csökkenti – a munkavállaló alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatása esetén – a foglalkoztató magánszemély nevére szóló, számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt – az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített, az előírt nyilvántartásban feltüntetett – közteherjegy értékének 75 százaléka. De csak akkor, ha az alkalmi foglalkoztatás nem a foglalkoztató magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének megszerzésére irányul. Vagyis saját bevételt nem lehet így adómentesíteni.


Módosítják a helyi adókat szabályozó jogszabályokat is azért, hogy a felszolgálási díjat ne terhelje iparűzési adó. Ezen felül több, kisebb módosítás lesz az ártörvényben, az áfatörvényben, a regisztrációs adóról szóló törvényben, a fogyasztói árkiegészítésről szóló és a jövedéki adókról szóló jogszabályban.


Változik az adózás rendjéről szóló törvény is. A legnagyobb változás, hogy a jövőben a kötelezettségcsoportok szerinti számlákra lehet befizetni az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetéseket, juttatásokat terhelő adókat, járulékokat, az általános forgalmi adót, egyéb adókat és járulékokat, a bírságokat és az önellenőrzési pótlékot, a késedelmi pótlékot, illetőleg a végrehajtással teljesített kötelezettségeket. Az egyes számlákra fizetendő adók és járulékok pontos köréről, elnevezéséről és számlaszámáról az APEH közleményt ad ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik