Gazdaság

Magyarokat nem érint a MasterCard-ügy

A magyarországi MasterCard kártyákat kibocsátó magyarországi tagbankok közül egyik sem kapott riasztást hétfő délelőttig, így nagy valószínűséggel a magyarországi kibocsátású kártyatulajdonosokat nem veszélyezteti a MasterCard egyik szolgáltatójánál történt rendszerfeltörés.

Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója hétfőn elmondta, hogy a MasterCard-nál működésbe lép az úgynevezett alert-system minden olyan esetben, ha a kártyabirtokosok adatait, azok biztonságát veszélyeztető esemény történik. A rendszerfeltörésben érintett tagbankokat még múlt hét pénteken riadóztatták, a magyarországi bankok közül azonban egyetlen egy sem kapott ilyen jelzést így nagy valószínűséggel a magyarországi kibocsátású kártyák birtokosait, azok adatait nem érintette az ügy.

Az atlantai székhelyű CardSystem Solutions rendszerét feltörve az eddigi információk szerint 68 ezer kártyabirtokos adataihoz jutott hozzá egy illetéktelen behatoló. A számítógépes hacker a kártyabirtokosok nevéhez, számlaszámához, valamint a bankkártya lejárati idejéhez jutottak hozzá, az érintett személyek lakcíméhez és társadalombiztosítási számához nem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2004 végi adatai szerint a magyarországi kibocsátású, összesen 6,65 millió bankkártya közül 4,1 millió darabot MasterCard logóval bocsátottak ki a bankok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik