Gazdaság

A hála ára

Biztosítás megkötésével legalább anyagilag könnyebben vészelhetjük át a súlyos betegségeket és emberhez méltó környezetben gyógyulhatunk. Sőt, még hálapénzre is jut.

Hivatalos tarifák persze nincsenek, ám amint kórházba kerül valaki, azonnal megtudhatja, hogy mennyit is „illik” adnia az orvosnak. A műtéti tarifák néhány tízezer forinttól több százezerig terjednek: a szülés ára például 50 és 100 ezer forint között szóródik, egy epeműtét 20-30 ezer forint, koszorúér 100-150 ezer forint, gyermek szívműtétje pedig 200-250 ezer forint. Az egészségügy egy helyben topogása, a reform halogatása az üzleti biztosítókat is a kőkemény magyar valósághoz igazított termékek kialakítására kényszerítette. Így a betegbiztosítások – amelyek több cégnél egészségbiztosítás néven futnak – nálunk jellemzően összegbiztosítások, azaz a káresemény bekövetkeztekor egy előre megállapított összeget kap a biztosított. Ebből pedig odaadhatja a paraszolvenciát az orvosnak, fizethet a nővérnek, és beszerezheti azokat a gyógyszereket, amelyek segítik a gyógyulását.

Több biztosítónál kiegészítő termékként lehetőség van kórházi napi térítésre biztosítást kötni, ez jellemzően a negyedik naptól fizet, így a betegség idején kiesett kereset egy része ezen a módon pótolható. Az összeg a termék kategóriájától függ, így 1000 forinttól körülbelül 10 ezerig terjedhet.


A hála ára 1

Páciensre várva. Biztosítók állják az ápolás költségeit.

EXKLUZÍV SZOLGÁLTATÁS. Az ING Biztosító és a Generali-Providencia is csomagban kínálja egészségbiztosítását, ami a kórházi napi térítés mellett a műtéti beavatkozásokra (a műtét súlyosságától függő összeget) és a kiemelt kockázatú betegségek (ilyen például a rák, a szív- és agyérkatasztrófa és az AIDS) diagnosztizálásakor fizet. A biztosítás díja kortól és nemtől, valamint az igénybe vett szolgáltatási összegtől függ (lásd a táblázatokat). Aki pedig megengedheti magának, annak lehetősége van exkluzív, magasabb díjú és szolgáltatású termékek vásárlására is. Az Uniqa Biztosító is hamarosan elindítja hasonló csomagú termékét, amelynek újdonsága az lesz, hogy a kor előrehaladtával nem nő az ára. Az ügyfél 65 éves koráig köti meg a biztosítást, az évek során pedig fix díjat fizet.

Ha pedig valaki arra vágyik, hogy betegeskedése során ne málladozó falú, 8 ágyas szobában kezeljék, és megfelelő ételhez jusson, arra is köthet biztosítást, hogy exkluzív kórházi környezetben gyógyulhasson. Az ING a fővárosi MÁV Kórházban külön osztályt hozott létre, ahol a légkondicionált, kétágyas szobák saját fürdőszobával, hűtőszekrénnyel, telefonnal, távirányítós és fülhallgatós televízióval és rádióval felszereltek, sőt számítógép- és internet-hozzáférést is biztosítanak. A kórház dolgozói látják el a betegeket, attól azonban nem kell tartani, hogy a „kutya sem törődik” a pácienssel, a paraszolvencia kérdése pedig fel sem merül. Ezt ugyanis a biztosító fizeti. Ha pedig valakit sürgősségi ellátás miatt másik kórházba szállítanak, akkor amint szállítható állapotba kerül, kérésére átviszik erre a VIP osztályra. A Vitalitás néven futó terméket nemcsak életbiztosítás mellé köthetik meg az ügyfelek, hanem önállóan is, ekkor azonban kockázati életbiztosítás is kapcsolódik hozzá, az ára pedig egy 40 éves ügyfél számára 70 ezer forint egy évre – tudtuk meg Kótiné Somfai Ágnestől, az ING marketingigazgatójától. Érdekesség, hogy a több ezer ügyfélből azonos arányú a fővárosiak és a vidékiek száma.





A hála ára 2
A hála ára 3
A hála ára 2

Ha saját kórházi osztályt nem is hozott létre, kórházi kapcsolatokat a Generali-Providencia is kialakított. Az Exkluzív csomag keretében a Telki Magánkórház áll az ügyfelek rendelkezésére, ahol költségátvállalás keretében a műtétet és a kórházi ellátást a számla alapján fizeti a biztosító, de ha valaki máshol szeretné elvégeztetni a beavatkozást, külön fizetnek számára a kórházban töltött napok után – mondta lapunknak Borókay Ferenc termékfejlesztési csoportvezető. A biztosítás az évenkénti széles körű állapotfelmérő szűrővizsgálattal és az ambuláns vizsgálatokra fordítható 100 ezer forintos kerettel együtt mintegy évi 300 ezer forintjába kerül egy középkorú ügyfélnek.

A MedHotel program keretében a Generali-Providencia a fővárosi Kútvölgyi Klinikai Tömb kórházzal, a Szent Imre Kórházzal, vidéken pedig a Miskolci Megyei Kórházzal működik együtt. Ezeken a helyeken a kiemelt szolgáltatást nyújtó osztályokon a biztosító átvállalja a kórházi ellátás pluszköltségeit.

KÜLFÖLDRE. Az exkluzivitás tovább is fokozható, hiszen az Uniqa Biztosító mintegy fél éve indította el Med Exellence termékét, ami ausztriai kezelést biztosít mintegy havi 50 ezer forintért. Ha kell, sürgős esetben helikopter szállítja a beteget a megfelelő osztrák klinikára, ahol a teljes költséget a biztosító állja. Nem véletlenül, hiszen az anyavállalat, az Uniqa Versicherung 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik nyugati szomszédunknál az egészségbiztosítási piacon.

Noha a piacon mind több biztosító indít el egy-egy terméket, valójában a társaságok meglehetősen pesszimisták. Az egészségügyi reform elindításáig ugyanis szűk a játéktér. Az ING ugyan már négy éve kezdte meg hotelszolgáltatását a MÁV kórházban, a Vitalitást évről évre ugyanolyan számban adják el. Nincs növekedés, igaz, visszaesés sincs. Bár a termék továbbra is nyereséges, Kótiné szerint szomorú, hogy ugyanolyan létjogosultsága van ma is, mint négy éve, előrelépés ugyanis nem történt az egészségügy ezen területén.

Ráadásul az adórendszer sem támogatja az üzleti betegbiztosítást. „Ha egy cég megköti a dolgozója számára, az munkaviszonyból származó jövedelemnek számít, így adót és járulékokat kell fizetni utána” – mutat rá Juhos András, az Uniqa Biztosító élet üzletágának vezetője. Ez alól pedig csak a 100 százalékos, tartós rokkantságra kötött termék az egyedüli kivétel. Nehezíti a helyzetet, hogy egészségpénztár sem vehet a tagjai számára ilyen biztosítást. Juhos szerint előrébb tartana a piac, ha az egészségpénztári befizetésekhez hasonlóan ez az üzleti biztosítás is megkapná az adó- és járulék-kedvezményeket, így a munkáltatókat ösztönözni lehetne, hogy a dolgozóiknak üzleti betegbiztosítást vásároljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik