Gazdaság

25 millió eurós nemzetközi kibocsátás az FHB-nál

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) 2005. június 29-i pénzügyi teljesítéssel zártkörű, euróban denominált jelzáloglevelet bocsát ki.

Ezt a Luxemburgban bejegyzett, 1 milliárd euró össznévértékű EMTN (European Medium Term Note – európai középtávú) programja keretében hajtják végre – jelentette be a bank pénteken, a BÉT honlapján.

Az FJ10ZV01 kódú jelzáloglevél változó kamatozású, össznévértéke 25 millió euró, lejárata 5 év. A forgalomba hozatal fő szervezője a Bayerische Landesbank. Pataki Sándor, az FHB ügyvezető igazgatója szerint az árat nem befolyásolta negatívan, hogy a Moody’s leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a privatizáció előtt álló FHB fő besorolásait a jövőbeni tulajdonosi struktúra bizonytalanságai miatt. Sőt, közlése szerint rendkívül kedvező árat sikerült elérni. Pataki Sándor elmondta: a beérkező összeget a svájci frank alapú devizahitelek refinanszírozására fordítják.

Az FHB ezt megelőzően május 11-én bocsátott ki ugyancsak zárt körben egy 50 millió eurós, tízéves lejáratú, fix kamatozású kötvénycsomagot a program keretében. A hitelintézetnek a mostani az idén már a negyedik kibocsátása a nemzetközi program keretében, februárban és áprilisban is piacra dobott ugyanis egy-egy 50 millió eurós csomagot – egy hat- és egy tízéveset – zárt körben. A közgyűlés számára készült jelentés szerint 2004 végéig 577,5 millió eurót használt fel a bank az 1 milliárd eurós keretösszegből.

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója csütörtökön elmondta: elégedettek az aktivitás bővülésével: a befogadott hitelkérelmek alapján a bank májusban minden idők legjobb eredményét érte el. A vezérigazgató szerint – bár az első két hónap a várakozások alatt alakult – az éves terv minden elemében teljesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik