Belföld

Csak a Fradinak repült a Gripen

A vadászgépek nem bérelhetőek. Az FTC kéréséről a tárca vezetése döntött – írta a tárca vezetője.

Fodor Gábor országgyűlési képviselő kérdésére a honvédelmi miniszter elmagyarázta, miért repültek Gripen vadászgépek 2014. augusztus10-én az FTC-stadion avatóján. Azt a Fradi kérte, a kérés teljesítéséről a tárca vezetése döntött – tette nyilvánvalóvá a tárca vezetője.

Ezért volt elég elkérni

Hende Csaba szerint „az esemény а tárca számára jó alkalom volt, hogy a nagyközönségnek is bemutassa a Magyar Honvédség modern, negyedik generációs vadászgépeit, a gyakorlat egyben hozzájárult az МН pilótáinak kiképzéséhez is”. A magyar légtér védelme „а feladat végrehajtása során is biztosított volt, hiszen a gyakorlat a NATO alárendeltségű fegyveres légvédelmi szolgálat erőit és eszközeit nem érintette, minthogy az ország és а NATO Integrált Légvédelmi és Rakétavédelmi Rendszerének légterét külön erre а célra kijelölt, más erők és eszközök biztosították”. Egyéb információt – a törvények miatt – nem kaphatott a liberális képviselő. A miniszter ugyanakkor annyit még elárult, hogy „a Gripenek а Hvt. 37. § (4) bekezdése értelmében nem bérelhetők, а tárca а vadászgépek adott rendezvényhez kötődő alkalmazásáról az esemény és а kiképzési feladatok jellegét mérlegelve dönt”.  

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindez azt jelenti, hogy hiába szeretné valaki, nem repülnek – csak úgy – Gripenek egy-egy jeles eseményre. Azt kérni kell. Miként a Fradi tette. Arról a tárca vezetése dönt, miként arról is, hogy a vadászgépek mikor és hol gyakorlatoznak. A honvédelmi miniszter mostani érvelése azért új, mert korábban a stadionavatós repülés kapcsán nem ezt emelte ki, hanem éppen azt, hogy az nem egy klubrendezvény volt, hanem egy állami beruházás átadása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik