Belföld

Átvágják a gátat Edelény közelében

Erre azért van szükség, mert különben az ár elöntené Boldva települést.

A Borsod megyei Edelénytől mintegy 6 kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a magas vízállás miatt. Azért van erre szükség, mert különben az ár elöntené Boldvát, amelynek már eddig is sok gondot okozott nemcsak a Bódva, hanem az Ördög-patak is.

A döntésről Molnár Oszkár, Edelény polgármestere és független országgyűlési képviselője tájékoztatta a leendő belügyminisztert. Pintér Sándor a városban tájékozódott az árvízi helyzetről, ahol napok óta küzdenek a hatalmas bódvai áradattal.

A Dusnokpuszta és Borsodszirák között lévő húsüzem környékén azért van szükség a töltés átvágására, mert különben az ár elöntené Boldva települést. A víz a tervek szerint így mezőgazdasági területre ömlik majd. Boldván már több napja víz alatt áll a romatelep; a település végén mintegy száz házat öntött el a víz, tegnap egy nyúlgáttal próbálták a falurészt megmenteni a további árhullámtól.

Boldván kevés a homok, a falu romatelepének utcáin derékig ér a víz, a házak többségéből már kiköltöztették a lakókat, de néhány lakásban több gyermeket is lehetett látni az ablakokban.
Az utca két végén folyamatosan szivattyúznak, az emberek homokzsákokat pakolnak teherautókról.

Hétfőn Boldván járt Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő, aki azt mondta, a borsodi település európai uniós pályázat segítségével megoldhatja a folyamatosan visszatérő árvízi gondokat.

Edelényben közben csatárláncban adják a homokzsákokat. Folyamatosan szivattyúznak, és megpróbálják körbezárni a töltés mentén megjelenő csurgásokat, buzgárokat. Az eső folyamatosan esik hajnali 2 óta, a folyó, ha minimálisan is, de apadt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik