Belföld

Hercegek közt Schmitt lesz a kakukktojás

Magyarország új köztársasági elnöke lesz az egyetlen választott államfő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai közt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pénteken hivatalába lépő politikus lemondott a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról, de nemzetközi tagságát nem adta föl, így továbbra is képviselheti a szervezetet hazánkban.

Rajta kívül két, alkotmányos monarchiából érkező, vagyis örökölt címet viselő államfő – Monaco hercege, Albert és Luxemburg nagyhercege, Henrik – vesz részt a NOB közgyűlésének munkájában.

Mellettük több trónörökös, herceg és hercegnő is a plénum tagja. Négyen az arab világot – Szaud-Arábiát, Katart, az Egyesült Arab Emírségeket és Jordániát -, négyen európai országot – Liechtensteint, Nagy-Britanniát, Hollandiát és Dániát -, illetve egyikük Malajziát képviseli.

A trónjától megfosztott görög király, II. Konsztantin a NOB tiszteletbeli tagja. Az uralkodók közül az 1989-ben elhunyt Ferenc József liechtensteini és a 2005-ben elhunyt III. Rainier monacói herceg is NOB-delegált volt.

A szervezet elnökét, Jacques Rogge-ot hazájában lovaggá ütötték, később pedig grófi címet is kapott a belga királytól, II. Alberttől.

A NOB-küldöttek jelentős része fontos állami pozíciókat tölt be hazájában. Több miniszter, parlamenti elnök és képviselő is tagja a szervezetnek.

AJÁNLOTT LINK:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak listája

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik