Gazdaság

Az előzetesnél nagyobb a kereskedelmi mérleg hiánya

A külkereskedelmi termékforgalom első hat havi hiánya 1,206 milliárd euró volt a részletes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,354 milliárd eurós, illetve az előzetesen közölt 1,179 milliárd eurós deficittel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH közleménye szerint az év első hat hónapjában a kivitel 23,42 milliárd euró volt, 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A behozatal értéke 4 százalékkal, 24,63 milliárd euróra nőtt egy év alatt.

A kivitel forintárszintje az első félévben 2, a behozatalé 1 százalékkal csökkent, így a cserearány közel másfél százalékkal romlott.

A KSH közlése szerint az idén az év első felében tapasztalt exportbővülés meghatározó tényezőit elsősorban a kőolaj-termékek, a gépjárműmotorok és a számítógépek dinamikusan bővülő kivitele jelentette. A növekedési ütem értékelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy mind a kivitel, mind a behozatal esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően az import értéke szokatlanul magas, az exporté pedig április végéig alacsony volt, majd ugrásszerűen nőtt – állapítja meg a KSH.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 14, az exporté 46 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az energiahordozók kivitelének volumene a meghatározó forgalmú országcsoportok közül a régi tagországok viszonylatában nőtt a legnagyobb mértékben: 75 százalékkal. A növekedés döntő tényezőjét az Ausztriába kivitt gázolaj és motorbenzin együttes értékének 19 milliárd forintról 56 milliárd forintra emelkedése jelentette. Az árufőcsoport kereskedelmének forintárszintje behozatalban 19, kivitelben 26 százalékkal nőtt a 2004. első félévi szinthez képest. Az importban meghatározó súllyal rendelkező kőolaj és kőolajtermékek forintárszintje 24, a földgázé 15 százalékkal nőtt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel mennyisége 4 százalékkal bővült, az onnan feladott behozatalé ezzel szemben 6 százalékkal mérséklődött. A régi tagországok viszonylatában az export volumene változatlan maradt, míg az import 7 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik