Belföld

Belvíz: 11 éve nem volt ilyen súlyos a helyzet

Most is van pénz a védekezésre. A Balaton "két tűz közé került".

Országszerte már csaknem 300 ezer hektáron áll a víz – mondta a katasztrófavédelem főigazgatója az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Bakondi György szerint a helyzet legutóbb 11 éve volt ilyen súlyos,

Már eddig is több százmillió forintba került a védekezés. Az elmúlt 15 évben soha nem akadályozta a védekezést pénzhiány, most is megvan a szükséges forrás. A végleges megoldás azonban hosszú távú kérdés, az ehhez kapcsolódó jogi szabályozás része a társadalmi vitára bocsátott katasztrófavédelmi törvénycsomagnak – tette hozzá a főigazgató.

Harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget az Alsó-Tisza vidékén, ahol jelenleg 70 ezer hektár áll víz alatt. Hajdú-Biharban 32 településen rendeltek el készültséget. Romlott az ár- és belvízhelyzet Szabolcsban is.

zben a sokéves maximumot megdöntve 126 centire nőtt a Balaton vízszintje, amelyet a reggel megérkezett, viharos erejű északnyugati szél további 20-25 centiméterrel emel, így a víz sok helyen elárasztja a déli partot.

A meteorológiai előrejelzés szerint a viharos erejű szél szombatig három hullámban okoz majd gondokat a térségben, s a jövő héten várható erős lehűlés miatt a belvizek, illetve a kiöntött vizek be fognak fagyni.

A kialakult helyzet főleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron okoz problémát, ahol a belterületi elvezetőrendszerekben már egy ideje mélyebb a víz szintje, mint a Balatoné, így azokból nem tud elfolyni a víz.

A Berek felé sem lehet elszivattyúzni a vizeket, hiszen az az M7-es autópálya szerkezetét veszélyeztetné. A “két tűz közé került” térségben nincs igazán műszaki megoldás a kialakult helyzet kezelésére.

A belvizek szivattyúzását nem ajánlja, hiszen a kiszivattyúzott vizek azonnal pótlódnak, és a talajvízben megindított áramlással csak fokozódhatnak a károk. Csak az épületek köré elhelyezett homokzsákokkal érdemes védekezni ott, ahol erre szükség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik