Gazdaság

TÁMOGATOTT KIÁLLÍTÁSOK – Standpénz

A hazai áruk, szolgáltatások és szellemi termékek külföldi bemutatkozását idén is támogatja az állam. Míg az ipari cégek a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt. (ITDH) közvetítésével, addig az élelmiszer-gazdasági vállalkozások a Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum (AMC) közvetítésével juthatnak anyagi segítséghez.

Gazdaságfejlesztési Célelőirányzatából az ipari tárca részint a kollektív (I. kategóriás) kiállításokhoz, részint pedig a cégek egyéni megjelenéséhez (II. kategória) járul hozzá. Az ITDH a kamarák és a szakmai szervezetek véleményének figyelembevételével készíti el éves kiállítástámogató listáját. (A még pályázható idei I. kategóriás rendezvényekről lásd táblázatunkat; a mintegy hetven II. kategóriás kiállítás listáját hely hiányában nincs módunk közölni). Az I. kategóriában mód van alkalmasint a teljes költségtérítésre is, míg a II. esetében legfeljebb 80 százalékos támogatási mérték érhető el. E maximumra akkor nyílhat lehetőség, ha az azonos érdekszférához tartozó kiállítók összefognak, s közös pályázatban kérik az ITDH, a helyi önkormányzatok, az érintett kamarák, illetve érdekképviseletek segítségét. A pályázatban nemcsak a rendezvényekkel kapcsolatos igényeket kell részletesen felsorolni, de számot kell adni az előző évi eredményekről is – különös tekintettel az exporttevékenységre. A jelentkezéseket legkésőbb a kiállítás megnyitása előtt 45 nappal kell benyújtani.

Az agrártárca az ágazat számára legfontosabb rendezvényeken szervez kollektív megjelenést: ilyenkor a teljes költséget az AMC állja. A közösségi ernyő miatt azonban e megjelenési forma inkább ágazati, mintsem céges. Egyéni bemutatkozás esetén a megjelenési költségeknek legfeljebb a felét téríti a marketingszervezet.

A költségtérítés persze nem mindenkinek és nem automatikusan jár. A támogatott kiállítások listáját az AMC szakemberei állítják össze – ágazati, stratégiai szempontok szerint (lásd fenti táblázatunkat). Ezek között – a rangos hazai rendezvények mellett – előkelő helyet foglalnak el azok a külföldi vásárok, amelyeket a magyar élelmiszer-gazdaság fő és lehetséges exportpiacain rendeznek. Azt, hogy az AMC által javasolt kiállítások végül felkerülnek-e a támogatott körbe, egy erre illetékes bizottság dönti el (ebben az ipari és agrártárca mellett a Pénzügyminisztérium is képviselteti magát).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik