Gazdaság

KÖZTESTÜLET AZ INNOVÁCIÓÉRT – Szellemi börze

Ezúttal negyedik alkalommal rendezi meg az Innoforum Hazai Szellemi Termékbörzét a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). Az idén június 18-20. között a Gellért Szállóban tartandó eseményen bemutatják majd az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny legeredményesebb pályamunkáit is.

A szellemi termékek börzéje lehetőséget ad a vállalkozók, feltalálók és fejlesztők közvetlen kapcsolatfelvételére, üzletkötésre. A rendezvényen a résztvevők emellett üzleti, marketing, iparjogvédelmi, technológiatranszfer, inkubátorházi és alapítványi tanácsadást is igénybe vehetnek. A MISZ, mint szakmai és munkaadói érdekvédelmi szervezet, a gazdaság élénkítése érdekében elsősorban a kis- és középvállalkozásokat segíti tevékenységével. A köztestületként működő, a kereskedelmi és iparkamarákkal szorosan együttműködő szövetségnek csak jogi személyek (vállalatok, vállalkozások, kutatóintézetek, egyetemek, stb.) lehetnek a tagjai. A tagok száma meghaladja a kétszázat. A MISZ a szellemi termékek létrehozását, terjesztését, illetve adását, vételét és gyakorlati hasznosítását mozdítja elő. E cél érdekében szerveznek különféle pályázatokat és kiállításokat is – mint amilyen ez a mostani, a szellemi börze. (A pályázatok közül talán a legismertebb az 1992-ben létrehozott Magyar Innovációs Alapítvány pályázata, amelynek nagydíját az előző év legjelentősebb, legtöbb hasznot hozó innovációja kapja.) Az 1994-ben PHARE-támogatással létrehozott Innostart Nemzeti Üzleti és innovációs Központ Alapítvány a hazai és nemzetközi vállalkozásfejlesztő intézményrendszer része. Működtetésének célja, hogy kedvező infrastrukturális és alkotó környezetet teremtsen a kis- és középvállalkozások számára.

A szövetség és a Munkaügyi Minisztérium segítségével az idén februárban legyártottak egy különleges oktatóeszközt, az úgynevezett digitális áramköri modulrendszert. Ebből egy-egy darabot kiállítottak 17, a Világbank által támogatott középiskolában. A visszajelzések alapján nagy volt az érdeklődés és a kipróbálás után újabb megrendelések érkeztek. A szövetség által menedzselt találmány megvalósulását tartalmazó oktatórendszer elismerését jelzi az is, hogy a berendezést kiállítják majd az idei bázeli World Didact elnevezésű szakvásáron is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik