Belföld

Nem csökkentik a benzin jövedéki adóját

Az árak holnap, immár menetrendszerűen, ismét rekordot döntenek.

Az üzemanyag árának összetételében jelentős részt foglal el a jövedéki adó. Az állam csak ennek csökkentésével tudna olcsóbb benzint garantálni, ez azonban nincs napirenden – tudta meg a közrádió hírműsora a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályától.

A Fidesz korábban többször is kiállt az üzemanyagok árának csökkentése mellett, két éve még Szijjártó Péter mondta, hogy a nemzeti kormányoknak van mozgásterük az üzemanyagárak emelkedésének mérséklésében. Azóta emelkedett az adó, 2010-re a benziné 10, a gázolajé 8 százalékkal.

2009-ben konkrét adócsökkentést javasolt a Fidesz, Szijjártó Péter akkor azt mondta, hogy az adóemelés helyett “a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni. Éppen ezért a mai napon egy újabb törvényjavaslatot nyújtunk be, amelyben egyrészt kezdeményezzük az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését ismételten húsz százalékról öt százalékra, illetve azt kezdeményezzük, hogy a kormány javaslatával és szándékával ellentétben a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az EU-s minimumszintre csökkenjen”.

A benzin ára holnap újból rekordot dönt, literenként átlagosan 345 forintba kerül majd, a gázolaj 330-ba. A Mol nem kommentálja az áremelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik