Gazdaság

STÁTUS ÉS TÖRVÉNY

A kormány az év elején határozott arról, hogy 1997. január 1-jétől – az új pénzintézeti szabályozás hatályba lépésével párhuzamosan – összevonja a bank-, a biztosítás és értékpapír-piacokat felügyelő állami hatóságokat. Az összevont felügyelet jogállásáról külön törvény, az úgynevezett státustörvény rendelkezik majd.

Rusznák Tamás elmondta: az erről szóló döntés írásos indoklását mind a mai napig nem látta, így ő is csak találgatni tudja ennek hátterét. Ennek egyik eleme lehet, hogy a különféle pénzügyi szolgáltatások között egyre inkább elmosódik a határvonal, amit a felügyeleti szabályozásnak is követnie kell. Rusznák szerint ha az a cél, hogy hatékonyan működő pénzügyi felügyelet jöjjön létre, akkor ezt a lépést időben elnyújtva, jobban elő kell készíteni. A három felügyelet munkája – kezdve az engedélyezési eljárásoktól a számítástechnikai háttérig – annyira eltér egymástól, hogy gyors összevonás nemhogy javítana, hanem ronthat az ellenőrzés hatékonyságán.

A Pénzügyminisztériumból származó információink szerint ezért is két változata készül a május végi kormányülésre a státustörvénynek. Az első változat szerint a korábbi kormánydöntésnek megfelelően a három felügyeletet 1997. január 1-jétől szervezetileg is összevonják. A második változat szerint viszont a következő év elején nem vonják szervezetileg a három hatóságot, hanem a kormányon belül hoznak létre egy bizottságot a felügyeletek munkájának összehangolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik