Belföld

Nem a kormány dönt a közszféra leépítéséről?

Navracsics: Azt, hogy "hol hány embert kell leépíteni, nem a kormánynak kell meghatároznia".

A miniszterelnök-helyettes a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének fórumán azt mondta, Magyarország versenyképességének hanyatlásához hozzájárult a korábbi politikai döntéshozatal és a közigazgatás alacsony hatékonysága. Bonyolultak voltak a jogszabályok, átláthatatlanok az intézmények – tette hozzá.

Navracsics Tibor közölte, koordinált, hatékony közigazgatás kell. Ennek kiépítése elkezdődött a minisztériumi szerkezet átalakításával. Decentralizálni szeretnék a kormányzati döntéshozatalt.
Január 1-jétől alakítják át a területi államigazgatást megyei szinten a mostani 36 szervezetből 15-öt kormányhivatalokba integrálnak, hogy működésük ésszerűbbé váljon.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az úgynevezett egyablakos ügyintézés a leggyakoribb ügyfajták terén indul el majd el, ezt a szolgáltatást pedig igyekeznek lépésről lépésre bővíteni.
Mint mondta, “ma Magyarországon ügyfélelhárító ügyintézési kultúra van”, amin változtatni kell, mert még “társadalmi frusztráció” is következhet belőle.

Az új alkotmány elfogadása után olyan biztosítékokat kell beépíteni, amelyek “a jogszabályok változtatásait úgy szabályozzák, hogy ezáltal az üzleti környezet is kiszámíthatóbb és előreláthatóbb legyen” – tette hozzá. A minisztériumokban és háttérintézményeikben 5, illetve 10 százalékos létszámleépítést határoztak meg. Azt, hogy a közszférában “hol hány embert kell leépíteni, nem a kormánynak kell meghatároznia”. Vannak olyan területek, ahol túl sok, de olyan is van, ahol a feladatokhoz képest kevés a közszolgálati dolgozó – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik