Gazdaság

VÁLTOZÓ SZOCIÁLIS RENDSZER – Családi limit

A szociális ellátásokról szóló törvény parlamenti módosítása sokak számára jelent kihívást: aki április 15-e után szül, nem számíthat gyermekgondozási díjra, a terhességi és gyermekágyi segély a korábbi összeg 60, illetve 70 százalékára csökken, s nem jár többé alanyi jogon a gyes sem. A közgyógyellátottak száma viszont várhatóan megduplázódik majd.

Új feladat vár a szülőkre azokban a kisgyermekes családokban, ahol az egy főre jutó jövedelem kevesebb 19 500 forintnál; a gyermekgondozási segélyhez ugyanis ezután csupán a – várhatóan e hét közepétől beszerezhető – megfelelő nyomtatványok gondos kitöltése után lehet majd hozzájutni. (Egyedülálló anyáknál a limit 23 400 forint.) A gyes összege a hivatalosan megállapított minimálnyugdíjjal (9600 forint) lesz azonos. Ehhez viszont – az eddigi szabályoktól eltérően – azok az anyák is hozzájuthatnak, akik korábban nem voltak munkaviszonyban.

A gyermekgondozási díj (gyed) megszűnése mellett nem kapható többé jelenlegi formájában a várandóssági pótlék sem: helyette egyszeri, évente megállapított anyasági támogatás jár. Összege a mindenkori nyugdíjminimum másfélszerese, jelenleg 14 400 forint. Gyermeknevelési támogatásra (gyet) azok jogosultak, akik három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek – a jövedelem-feltétel a gyes folyósításával azonos. A terhességi gyermekágyi segély folyósítása biztosítási jogviszonyhoz kötődik, összegét a táppénz szabályai szerint állapítják meg, és a szülést követő hat hónapig jár.

Más területen is módosul a szociális ellátórendszer. Az országgyűlés döntése nyomán körülbelül duplájára bővül a közgyógyellátottak köre – májustól az e kategóriába tartozók száma elérheti az egymilliót. A változást az okozza, hogy az eddigi – alanyi és méltányossági – közellátottakhoz csatlakoznak azok, akik normatív alapon részesülnek támogatásban. Az erre jogosító igazolványt azok kérhetik majd a települési önkormányzatokon, akik családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálnyugdíj már idézett 9600 forintos szintjét. Egyedülállók esetén a limit magasabb: 14 400 forint További feltétel még, hogy az igénylő havi gyógyszerkiadásai meghaladják a jövedelem tíz százalékát – a közgyógyellátottak ugyanis a patikákban ingyen juthatnak medicinákhoz. Az igazolvány kiváltását a családi orvos által felírt és a patikákban árazott orvosságok alapján a helyi önkormányzat jegyzőjénél lehet kérni.

A közgyógyellátottak gyógyszereinek átlagosan 30 százalékát az állami költségvetés, a további részt az egészségbiztosító fizeti. A közgyógyellátottak körének bővítése miatt 1996-ban várhatóan 6 milliárd forinttal növekednek a központi költségvetés kiadásai.

Az egészségpénztár hatásvizsgálatot készített a közgyógyellátottak számbéli gyarapodásának pénzügyi hatásairól. Novákné dr. Pékli Márta, az OEP helyettes főgyógyszerésze a Figyelő kérdésére elmondta: a vizsgálatok szerint minden százezer főnyi gyarapodás 2,1 milliárd forinttal növelheti az egészségpénztár kiadásait.

Az elmondottak persze csak akkor érvényesek, ha az elfogadásuk után is nagy vihart kavaró törvénymódosítások ezúttal “túlélik” az Alkotmánybíróság kontrollját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik