Gazdaság

Futottak még…






Futottak még… 5

didas 1


Kinek? Futóknak.
Mennyiért? 250 dollár.
Előnye: Úttörő megoldás a high-tech sporteszközfejlesztés terén.
Hátránya: Hiányzik a cipőből a lépés- és kilométerszámláló.

Nem kizárólag május utolsó vasárnapján, a Challenge day alkalmával fontos a sportra időt szakítani. Ezt hirdeti a világ második legnagyobb sportszergyártója is. A cég három évig készült arra, hogy olyan termékkel hozakodjon elő, amely méltóképpen reprezentálja technológiai potenciálját. Ennek eredménye lett a kevés fantáziával „Adidas 1″ névre keresztelt edzőcipő, amely a XXI. század technológiáját hordozza. A lábbeli intelligenciája a talprészben rejlik. Saroktájt egy beépített mikroprocesszor az elektronikus érzékelők által letapogatott jelekből automatikusan használója lábfejéhez és lépéseihez állítja be a párnázott talpú cipő sarkát – puhára vagy keményre, a futótalaj és az útviszonyok függvényében. A világ első intelligens cipőjeként aposztrofált lábbeli képes igazodni szinte bármilyen útviszonyhoz: a betonon keresztül az erdei tűlevélszőnyegen át a vizes tengerparti fövenyig. Így kényezteti a futót a pillesúlyú, 400 grammos cipő (súlyának 10 százalékát egyébként éppen a futást könnyítő mikrocsip teszi ki).






Futottak még… 14

Lépésszámláló
Kinek? Hobbi sportolóknak.
Mennyiért? 9-12 ezer forint.
Előnye: Olcsó
Hátránya: Az extrák – a pulzusszámláló, a rádió s a pánikriasztó – külön egységben találhatók.

Lépésszámláló segítheti azok tájékozódását, akik tisztában szeretnének lenni sportteljesítményük paramétereivel. Az Oregon Scientific termékeivel a megtett kilométerek száma a lépéshossz megadásával, a leadott kalóriák mennyisége pedig a testsúly és a magasság beprogramozásakor jelenik meg. A sportnadrág derekára erősíthető berendezés extra változatai FM rádióval szerelve, pulzusmérővel és pánikriasztóval vásárolhatók meg.

Van, akit egy-egy részmegoldás nem boldogít. Egy seattle-i férfi sporttevékenységét és a számítástechnika megoldásait egy, a futás unalmát enyhíteni képes készletben hangolta össze. Egységcsomagja kereskedelmi forgalomban ugyan nem kapható, de opcionálisan bárki összeállíthat meglévő kütyüjeiből valami hasonlót. Phillip megoldása az alábbiakból áll: napszemüveg, amelynek jobb lencséjében egy fél inches monitor kapott helyet, ez összeköthető a videokimenettel rendelkező Pocket PC-vel, így nem csak információk, de videók is megjeleníthetők a napszemüvegbe ágyazott monitoron. Az összeállítás tartalmaz továbbá telefont, helymeghatározásra szolgáló GPS-t, cipőhöz csatolható lépésszámlálót, illetve egy spot órát, amely rádióhullámokon keresztül kéri le a híreket az internetről. Az óra nem csak ezek, de az e-mailek és az azonnali üzenetek megjelenítésére is képes. A futás biztonsága audioélményekkel segíthető elő, ezért első körben egy MP3 lejátszó beszerzését javasolnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik