Belföld

A kormány élő emberrel még nem állt szóba

A szakszervezetek elégedetlenek a kormány első 100 napjával.

Keményen bírálták a szakszervezetek a kormány eddigi munkáját. A szakszervezeti szövetségi vezetők elsősorban az érdemi lépéseket, a társadalmi párbeszédet és az OÉT összehívását hiányolták. Az utóbbival a kormány véleményük szerint törvényt is sért, amely miatt nemzetközi szakszervezeti szövetségekhez fordulnak.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke a közszférát érintő eddigi kormányzati lépések sorozatát elfogadhatatlannak nevezte. Ide sorolta az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét, amire megfogalmazása szerint “afrikai országokban sincs példa”. Nem lehet munkavállaló-barátnak nevezni a kormányt az eddigi lépések alapján – mondta.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke is elégtelennek tartja az eddigi intézkedéseket.” Eddig majdnem csak megszorító intézkedéseket hozott a kormány egy-egy szűkebb munkavállalói csoportra” – mondta. Az indoklás nélküli elbocsátás és a végkielégítés megadóztatása súlyos jogsérelmet jelent a munka világában.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke azt kifogásolta egyebek között, hogy a kormány “élő emberrel nem állt szóba még magán kívül”. Semmiféle egyeztetés nem történt, a nemzeti konzultáció sem tekinthető annak, noha a kormány több olyan törvényt is alkotott, amely a munka világát érinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik