Belföld

Biszku Bélát meggyanúsították

Az egykori belügyminiszter tagadta a kommunizmus bűneit, most pedig panasszal élt.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Biszku Bélát – értesült a Magyar Nemzet. Az egykori belügyminiszter panasszal élt, amit az illetékes ügyészség bírál el.

Biszku Bélát a jobbikos Szilágyi György jelentette fel, mert a volt belügyminiszter augusztusban a Duna Televízióban ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, jogszerűnek nevezte az azt követő megtorlásokat, így a kivégzéseket. Biszku szerint koncepciós perek nem is voltak, a politikai vezetés nem szólt bele a törvényes bírósági eljárásokba.

A rendőrség augusztus 11-én rendelte el a nyomozást. A kommunista bűntettek tagadása egy június 8-i törvénymódosítás óta büntethető, a törvény a kihirdetést követő harminc nappal később lépett hatályba (korábban csak a nemzetiszocialisták tetteinek tagadása volt jogsértő).

Az ügy pikantériája, hogy mint a hír24 elsőként megírta, a Biszkut feljelentő Jobbik enyhítené a büntetőjogi és szabálysértési jogszabályokat. Gaudi-Nagy Tamás benyújtott javaslatának indoklása szerint “a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásának bűntetté nyilvánítása nem felel meg sem az Alkotmányban foglalt normavilágosság, sem pedig a büntetőjog ultima ratio jellegének”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik