Belföld

A Jobbik elvenné az előző rendszer haszonélvezőinek kiemelt nyugdíját

Administrator
Administrator

2010. 07. 24. 12:30

A javasolt törvény az ilyen módon beszedett összeget az 1956-os áldozatok között osztaná szét.
Korábban a témában:

Novák Előd jobbikos képviselő szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján mondta el, hogy a Biszku Béláról szóló dokumentumfilm betiltása kapcsán tudták meg a parlament folyosóján Wittner Máriától, hogy Biszku Bélának 640 ezer forintos nyugdíja van.

“Komoly társadalmi felháborodás övezi, hogy az előző rendszer elnyomói, annak a kiszolgálói és haszonélvezői még 20 évvel a rendszerváltás után is ilyen kiemelt nyugdíjat élvezhetnek, és olyan boldogan élhetnek, ahogy Biszku Béla” – tette hozzá.

A pénteken jobbikos képviselők által benyújtott törvényjavaslat szerint az általuk felsorolt tisztségeket betöltők (mint például az MSZMP KB vagy a KISZ KB egykori tagjai) nyugdíja egy általuk kidolgozott és meghatározott logika szerint csökkenne, a csökkentés alsó határának pedig a mindenkori öregségi nyugdíj felét tekintenék. Ez úgy értendő, hogy ha valaki egy évig volt az MSZMP KB tagja, akkor csak az arra időszakra szerzett jövedelmének nyugdíjra való átszámíthatóságát korlátoznák, nem pedig azt mondják, hogy kapja a mindenkori öregségi nyugdíj felét.

Novák Előd a törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: részletesen leírják az érintettek körét, példaként emelte ki külön is az MSZMP és a KISZ egykori vezetőit.

A jobbikos képviselő szerint “a szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról” című beadványuk az eddigi legalaposabban kidolgozott, legkomolyabb, legmélyebb, szakmai, önálló törvényjavaslatuk, amelyet eddig benyújtottak az Országgyűlésnek. A javaslat szerint 2011 márciusának végéig szeretnék kivizsgálni a jelenleg kiadott nyugdíjakat is.

A törvényjavaslatban pedig a kormányt kérik fel arra, hogy alkossa meg a szabályokat, hogy az előző rendszer haszonélvezőinek nyugdíjából elvont összeget hogyan csoportosítanák át az áldozatok számára – mondta Novák Előd.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke szerint nem is Biszku Béláé a legmagasabb nyugdíj ebben a kategóriában, ugyanakkor a volt 56-osok nyomorognak. “Lehetetlen az, hogy az 56-osok kérdése még mindig nincs rendezve” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.