Gazdaság

Az én képei

Rendezőinek szándéka szerint a toszkánai nagyhercegek gyűjteményét egészíti ki a XX. századdal ez a tárlat a párizsi Luxembourg palotában.

A minta megalkotója Medici Lipót kardinális volt. A XVII. század vége felé ő gyűjtött össze 80 önarcképet. Örökségét aztán nagyhercegi nemzedékek gondozták, gyarapították. Lett így abból a világ legnagyobb önarckép-gyűjteménye az Uffizzi képtárban. Ezt folytatná tehát a párizsi kiállítás. (Július végéig látható itt. Aztán szeptember eleje és jövő január között a firenzei Strozzi palotába költözik.)

Felelős rendezője, Pascal Bonafoux író és műtörténész professzor 154 önarcképet választott ki. Egyidejűleg – és az író Jorge Semprun előszavával – megjelent nagymonográfiája még gazdagabb anyagot mutat be: 285 művésztől 540 képet, címlapján az egyik legtalányosabbal, az orosz Erik Bulatov 1968-ban kelt önarcképével, amely kordokumentum is, a magát s világát firtató személy többszörös rejtőzködését ábrázolja sötét alapon, sötét pillanatban. (L’autoportrait au XXe sičcle. Editions Diane de Selliers, Párizs. 230 euró. A kiállítás katalógusát szintén Pascal Bonafoux készítette, ára 39 euró.)

„Elég, ha néztek engem” – írta fehérrel feketére Ben, a tegnapi avantgárd fenegyereke. Ötletében méltányolható a narcisztikus önszemléletre öltött nyelv. Irónia, önirónia másutt is világit. Malevics fejedelmi pózban örökíti meg magát. Victor Brauner pedig totem-állatot idéző császár alakjában. A belga Ensor, humorához híven, keserűbben derül, évtizedekkel előre vetíti önnön arcát (a hatvanas évekre), mikor is józan számítás szerint csontvázat láthat csupán magából. S a kiállított magyarok (Nemes Lampérth, Moholy-Nagy, Vasarely, Rozsda) után a tárlatot hirdető plakátra is felkerült amerikai Rockwell hármas önarcképét méltányolhatjuk, fanyar önkeresését a festőnek, ki magát festve nézi modelljét, szemüveges, pipás fejét a vászon mellé tett tükörben.

Kosztolányi alkotása volt a szó: énfeledten. Világnak és önmagunknak megismerésére tett kísérletet jelölt vele, mikor is előbbit nem magunk gondjait takaróként rávetítve, utóbbit meg nem köldöknézően próbáljuk szemügyre venni. E tárlat tanúsága szerint az önarckép ilyen értelemben énfeledt műfaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik