Gazdaság

Távközlési terminusok

Összeállításunkban a távközlés olyan alapfogalmait és összefüggéseit ismertetjük, amelyek közelebb visznek az iparág, azon belül is főként a mobiltávközlés megismeréséhez.

ARPU, MOU, LEMORZSOLÓDÁS. Az alapvetően a mobilszektorhoz köthető fogalmak a piac telítődésével, az előfizetői szám szerepének csökkenésével kapnak egyre nagyobb jelentőséget. Az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel (ARPU) az előfizetői létszám mellett a legfontosabb indikátor egy mobilcég megítélése során. Értékét a hangszolgáltatások mellett egyre hangsúlyosabban meghatározzák az adatbevételek. Az egy előfizetőre jutó átlagos havi perchasználat (MOU) az ügyfeleknek a hangszolgáltatások területén kifejtett aktivitását mutatja meg. A lemorzsolódás a szolgáltatót elhagyó ügyfelek aránya az összes ügyfélre vetítve. A mutató magas értéke esetén a társaság ügyfél-akvizíciói pusztán szinten tartják az előfizetői bázist, s nem képesek növelni azt.

INKUMBENS ÉS ALTERNATÍV SZOLGÁLTATÓ. Az inkumbens szolgáltatók alatt a piacon régen jelenlevő, egykori monopol távközlési cégeket értjük, miközben az alternatív társaságok az inkumbens cégek közelmúltban született versenytársai, amelyek minél nagyobb részt kívánnak kihasítani az egykori monopólium által uralt árbevételi tortából.

RUO, RIO, REFERENCIA AJÁNLAT. Az inkumbens szolgáltatónak az előfizetői hurok (RUO) átengedésére és az összekapcsolási díjakra (RIO) vonatkozó referencia ajánlata bizonyos technikai, műszaki és pénzügyi feltételeket tartalmaz. Ezek teljesülésével az ajánlat tárgyát képező szolgáltatás létrejöhet az alternatív és az inkumbens cég között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik