Nagyvilág

Szupertájfun: nehezen találják a halottakat

hajjen-haiyan-tajfun-tacloban(960x640)(2).jpg (haiyan tájfun, )
hajjen-haiyan-tajfun-tacloban(960x640)(2).jpg (haiyan tájfun, )

Lassan halad a halottak temetése, a járványok elleni védekezés, valamint az eltűntek utáni kutatás a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Tacloban városban, ahol egy hete hatalmas pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

Leyte tartomány fővárosának polgármestere, Alfred Romualdez elmondta, hogy rendkívül nehéz rábukkanni a hallottakra a rengeteg törmelék és rom közepette.

A többségében római katolikus vallású országban vasárnap miséken emlékeztek meg a Haiyan halálos áldozatairól. A félig romba dőlt Santo Nino templomban Amadero Alvero atya kijelentette: “A történtek ellenére hiszünk Istenben. A templom épülete megsemmisülhetett ugyan, de hitünk töretlen maradt…”

A november 8-i tájfunnak a Fülöp-szigeteki kormány adatai szerint 3633 halálos áldozata van, több százezer épület megsemmisült vagy megrongálódott. Az eltűntként nyilvántartottak száma 1179, a sérülteké pedig 12,5 ezer. Az ENSZ becslése szerint 9-13 millió ember lehet a kárvallottja a természeti katasztrófának, és hárommillió ember vált hajléktalanná a csaknem 100 milliós lakosságú országban.

Miközben már folyamatosan és gyorsan érkezik élelem, ivóvíz, sátor, valamint az orvosi segítség a régióba, még rengeteg egyéb cikkre lenne szükség. A térség újjáépítése komoly kihívást jelent majd, amihez megfelelő irányítás és több millió dolláros támogatás kell – vélekedtek szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik