Nagyvilág

Eltűntek Zürichből a magyar utcalányok

utcalány (utcalány, )
utcalány (utcalány, )

A svájci nagyváros már nem vonzza a hazánkból származó szexmunkásokat és futtatókat. Központjukat feltehetőleg egy másik európai nagyvárosba tették át - írja a Magyar Nemzet.

A lap állítása szerint jelentősen megváltozott a szexmunkások helyzete Zürichben. Korábban az utcai prostituáltak 90 százaléka Magyarországról érkezett, ám 2012-ben szigorították a prostitúció feltételeit – ez is az oka annak, hogy jelentősen lecsökkent a magyarok aránya.

A zürichi szexmunkásokat segítő szociális intézmény igazgatója a lapnak elmondta, idén augusztusban létrehozták az úgynevezett szexbokszrendszert. A külvárosban felállított garázshoz hasonló fülkékben vészhelyzet esetére segélyhívó gomb található. Ez a rendszer védelmet nyújt a szexmunkásoknak és megakadályozhatja a bűnszervezetek tevékenységét.

Azt pontosan nem tudni, mi történt azokkal, akik elhagyták a várost, de Michael Herzig arra következtet, hogy elsősorban olyan, Zürichhel méreteiben megegyező, ám a prostitúciós szabályok tekintetében lazább irányítást gyakorló városok felé vették az irányt, mint például Berlin.

Ahogy arról korábban a Hír24 is beszámolt, 2011-ben 18, 2012-ben 17 olyan esetet regisztráltak Svájcban, amelyben az áldozat magyar volt. Sajtóértesülések szerint az ároktői banda két tagja szökése előtt Svájcban élő futtatókkal vette fel a kapcsolatot.

Miért volt annyi utcalány Svájcban?

2009-ben Zürichben 795 új prostituáltból 300 volt magyar. Honnan lehetett ezt tudni? Svájcban legális a prostitúció, regisztráció és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett művelhető foglalkozás –  így amikor Magyarországon egyre nehezebb lett az utcalányok helyzete (szigorúbb szabályozás – 60 napos elzárás, 150 ezer forintos bírság fenyegetése – , kijelölt helyek hiánya), egyre többen vették az útjukat Svájcnak. Volt olyan prostituált, aki svájci frank alapú hitelét akarta törleszteni frankbevételéből. De Svájcban sem engedélyezett a kerítés, és az utcai prostitúció. Az utcalányok svájci importja a magyar alvilág egyik kedvelt “befektetése” – az ároktői banda sem véletlenül vette arra az irányt. Ebből is látszik, hogy a dolgok felszíni megoldására törekvő elrettentő büntetőjogi filozófia (mint a három csapás és a többi intézkedés) nem oldja meg, csak bonyolítja a bűnözés helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik