Gazdaság

Szolid növekedés


Szolid növekedés 1

Mérsékelt tempóban, 3,3 százalékkal nőtt 2002-ben a magyar GDP – jelentette előzetesen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés visszafogottságáért jobbára az első félév okolható; a negyedik negyedévben már 3,7 százalékos GDP-gyarapodást mértek. Végül is az összteljesítmény elmaradt a 3,5-4,0 százalékot előre vetítő “kincstári” várakozástól. Az utolsó három hónap viszonylag kedvező alakulásában részint szerepet játszhatott, hogy a közalkalmazotti béremelések “egy az egyben” javították a statisztikát, ám a KSH szerint az ipar és a szolgáltató ágazatok egyaránt növekvő hozzáadott értéket produkáltak, míg a mezőgazdaság “GDP-je” visszaesett a megelőző év azonos időszakához képest.


Szolid növekedés 2

A beruházások éves szinten 5,8 százalékkal, az utolsó negyedévben pedig 5,5 százalékkal gyarapodtak – közölte a statisztikai hivatal. Az első negyedév kiugró közületi beruházásai után erőteljes lassulás mutatkozott, de aztán a növekedés üteme negyedévről negyedévre gyorsult. Az év utolsó három hónapjában már az üzleti szektor – addig visszaeső – invesztíciói is nőttek, számításunk szerint 5,2 százalékkal (lásd a grafikont). Ez elsősorban a szállító vállalkozásoknak, az ingatlan- és a pénzügyi szektornak köszönhető. A feldolgozóiparban viszont az év utolsó három hónapjában is 6 százalékkal csökkentek az invesztíciók.

A múlt év során az építési beruházások 10,7 százalékkal gyarapodtak, viszont a gépberuházások 0,5 százalékkal visszaestek. Igaz, a negyedik negyedévben a gépberuházások is megmozdultak, és 2,2 százalékkal bővültek az egy évvel korábbihoz képest. Az építési beruházások 1,9, a gépberuházások 1,3 ezer milliárd forintra rúgtak 2002-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik