Nagyvilág

Vitáznak a szupertájfun halálos áldozatairól

tajfun(430x286)(2).jpg (tájfun, )
tajfun(430x286)(2).jpg (tájfun, )

Az ENSZ szerint 4460 haltak meg a Fülöp-szigeteken, míg a kormány szerint ez a szám túlzó, csak Tacloban városban azonban 4000 halottról tudnak.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy a manilai állami katasztrófaelhárító hivatal helyi szervezetétől tudja a legalább 4460 halálos áldozatra vonatkozó adatot. Ennek a helyi szervezetnek a szóvivője azonban kijelentette: a halálos áldozatok hivatalos száma továbbra is 2360. Reynaldo Balido azt mondta: az ENSZ nem mond igazat.

Ugyanakkor a katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városban az önkormányzat információs tábláján az állt csütörtökön, hogy csak a városban 4000-en haltak meg. Egy nappal korábban a szám még 2000 volt.

Az ENSZ korábban úgy becsülte, hogy a halálos áldozatok száma a 10 ezret is elérheti.

Él az eltűnt magyar

Csütörtökön kiderült, hogy életben van az a magyar állampolgár, akiről napokig nem lehetett tudni a Fülöp-szigeteki tájfun után – jelentette be Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója csütörtökön.A férfi nem érzi magát biztonságban, szeretne minél hamarabb Magyarországon lenni.

Lukács Csaba, a szeretetszolgálat önkéntese telefonon a helyszínről jelentkezve azt mondta: a magyar férfi a körülményekhez képest jól van. Nem tudnak vele kommunikálni, de a GPS-koordináták alapján méterre pontosan tudják, hol van.

A terület nem biztonságos, mindenféle szállítási útvonal le van zárva. Most azon dolgoznak, hogy járművet találjanak, amellyel ki tudják őt hozni onnan. Kiemelte: százezer számra próbálnak menekülni az emberek a szigetekről, onnan viszont, ahol a magyar férfi tartózkodik, még nem indult meg az emberek evakuálása. Az önkéntes hozzátette: bíznak abban, hogy a férfit 24 órán belül haza tudják hozni.

Tömegsírt nyitottak

A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba temetését. Az erre tett kísérlet az előző nap meghiúsult, mert a hatóságok tűzpárbajba keveredtek fegyveres fosztogatókkal.

Olvasói sztorik